Društvo YSLAJDER

UDRUŽENJE PETROVGRAD: ISPRAVLJAMO ISTORIJSKU NEPRAVDU

petrovgrad-udruzenje

ZRENJANIN – Povodom objavljivanja proglasa Udruženja “Petrovgrad” za vraćanje starog imena Petrovgrad našem gradu Zrenjaninu, danas je u sedištu tog udruženja održana konferencija za novinare.

 

petrovgrad

 

Na konferenciji su govorili neki od pokretača inicijative za vraćanje gradu na Begeju imena Petrovgrad, pre svih predsednik novoosnovanog Udruženja “Petrovgrad”, privrednik Budimir Jovanović, zatim Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”, profesor Igor Micov, kao i Stanoje Novaković, predsednik Košarkaškog kluba “Petrovgrad”.

 

– Na inicijativu brojnih organizacija i pojedinaca 17. novembra osnovano je Udruženje “Petrovgrad”, s ciljem da se našem gradu vrati ime Petrovgrad, koje je 2. oktobra 1946. godine komunistička, jednopartijska skupština, nedemokratski promenila u Zrenjanin. Naša želja je da otvorimo javnu debatu, da čujemo razna mišljenja, ali i da se ispravi velika istorijska nepravda, a ovo je pravi trenutak, jer je iduće godine 100 godina od oslobođenja našeg grada u Prvom svetskom ratu i isto toliko od prisajedinjenja Banata, Bačke i Srema matici Srbiji – rekao je u uvodnoj reči Budimir Jovanović.

 

A Milan Bjelogrlić istakao je da je osnovni motiv udruženja formiranog na Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, da se na prikladan način neke odluke iz prošlosti usklade sa pravim vrednostima.

 

– Na lep način treba odgovoriti velikim dugovima istorije. Posle Prvog svetskog rata činjeni su mnogi kompromisi na štetu Srbije i srpskog naroda, a dobre namere nisu naišle na razumevanje. Nemarno smo se odnosili prema našoj slavnoj prošlosti, ali posle sto godina došlo je vreme da se dostojno odužimo precima – naglasio je Bjelogrlić, koji je podsetio da u gradu na Begeju biblioteka, najduža ulica i jedna osnovna škola nose ime Žarka Zrenjanina, i da njihovu izmenu udruženje “Petrovgrad” ne traži.

 

Ne želimo da bacimo senku na oslobodilački pokret i ime Žarka Zrenjanina, ali se u svemu morati imati mere. Kralj Petar Oslobodilac i Žarko Zrenjanin nisu uporedivi i ovaj grad zaslužuje svoje staro ime, Petrovgrad – naglasio je Bjelogrlić.

 

On je podsetio i na činjenicu da su okupatori u Drugom svetskom ratu odmah po ulasku u grad promenili ime u Gros Bečkerek i srušili spomenik kralju Petru.

 

– To je i odgovor kakav je bio stav fašista o kralju Petru i koliko im je smetao – podsetio je Bjelogrlić.

 

petrovgrad

 

O veličini lika i dela kralja Petra više je govorio istoričar Igor Micov, koji je podsetio na učešće kralja Petra i u oslobodilačkoj borbi Srba u Bosni i Hercegovini 1875. godine, gde je među ustanicima bio poznat kao Petar Mrkonjić. Micov je naročito istakao demokratski način vladanja kralja Petra i demokratski duh koji je vladao u Srbiji tog vremena.

 

Stanoje Novaković, predsednik Košarkaškog kluba “Petrovgrad”, koji je osnovan pre deset godina, obrazložio je razloge za priključenje ovoj inicijativi, napominjući da naš grad treba da nosi ime kralja oslobodioca, čije istorijske zasluge su nemerljive.

 

U proglasu, koje je objavilo Udruženje “Petrovgrad”, potpisani su kao inicijatori organizacije “Svetosavlje”, Matica srpska, Srpski narodni pokret “Svetozar Miletić”, Društvo srpsko – ruskog prijateljstva, Udruženje ratnih vojnih invalida, udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 i njihovih potomaka i poštovalaca, i još sedam sportskih, šah i auto klubova iz grada na Begeju.

 

Udruženje se zalaže da gradu bude vraćeno ime na sednici Skupštine grada, uz podsećanje da je ime Petrovgrad usvojeno demokratski, a promenjeno samovoljom tadašnje komunističke vlasti.

Podeli članak

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Komunisti su bili vecina. I to je valjda taj ‘demokratski’ princip na koji se pozivate.

  • O kakvoj istorijskoj nepravdi se ovde govori. Ako zaista zelite da postujete kompletnu istoriju grada, sagledajte je u celosti, a ne samo jedan deo.
    Kralj Petar nema nikakvih zasluga za ovaj grad. Ako vam smeta Zrenjanin iz razloga koji opisujete, a ocigledno imate problem sa imenom Beckerek, onda razmotrite sve one izuzetno zasluzne velikane ovog grada cije ime bi ovaj grad mogao da nosi…
    Licne frustracije pokusavate da resite i nametnete svoju volju, na brzinu, jer znate da ovakvu vecinu u skupstini necete imati (vecina koja se lako potkupi). Siguran sam da gradjani ne dele vase misljenje, a vi se bojite referenduma.
    Blago nama kad nam je ime grada problem, mora da nam je sve ostalo jako lepo i lekovito u gradu…

  • Ako ćemo demokratsku proceduru, dajte referendum. Ukoliko to uradite preko skupštine učinićete istu nepravdu kao i 1935. i 1946.

sinovoz
FAM