Društvo

UČENICI SIMBOLIČNO PUSTILI U NEBO PLAVE BALONE

ZRENJANIN – Svetski dan osoba sa autizmom danas je velikim skupom obeležen na Trgu slobode u Zrenjaninu, i šetnjom kroz glavnu ulicu, u režiji Osnovne i srednje škole „9. maj“.

– I mi u školi „9. maj“ često se osećamo nekako izolovani od spoljnog sveta, doduše poslednjih godina mnogo manje. Ali je i dalje prisutan veliki stepen predrasuda prema osobama sa autizmom i mi pokušavamo da ovakvim šetnjama i skupovima razbijamo ta predubeđenja. Cilj je da pokažemo da smo svi tu, zajedno, da živimo onako kako najbolje znamo i umemo – naglasila je direktorica Osnovne i srednje škole „9. maj“ Snežana Oluški Vlačić, podsećajući da u Srbiji ima između trideset i šezdeset hiljada ljudi sa autizmom.

Ona je izrazila žaljenje što se mali broj pozvanih drugih škola odaziva na njihove apele da se uključe u šetnje ili skupove podrške. Danas su u šetnji učestvovali učenici Srednje škole „Nikola Tesla“ i mališani iz Osnovne škole „Jovan Cvijić“.

Nakon šetnje gradom na trgu su, uz pesmu „U svetu postoji jedno carstvo“, koju je izveo Gradski dečji hor, simbolično u nebo puštene desetine balona.

– Grad Zrenjanin pruža punu podršku ovakvoj manifestaciji, podržava Osnovnu i srednju školu „9. maj“ u organizaciji ovakvih akcija, jer smatramo da nijedna osoba sa autizmom ne bi trebalo da bude uskraćena u svom individualnom razvoju u ranoj dijagnostici i terapiji. Kao Zrenjaninci možemo biti zadovoljni što pokazujemo da poštujemo različitosti kao preduslov da gradimo društvo ravnopravnih – kaže pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura.

Podeli članak
sinovoz
FAM