Društvo

Učenice Zrenjaninske gimanzije na Međunarodnoj letnjoj školi nauke u Petnici

Međunarodna letnja škola nauke

Učenice trećeg razreda Zrenjaninske gimnazije Katarina Blagojev i Nevena Daljević učestvovale su na Međunarodnoj letnjoj školi nauke u Petnici.

 

Ovo je četrnaesta po redu Međunarodna letnja škola nauke koja je okupila devetnaestoro mladih iz SAD, Rusije, Španije, Velike Britanije, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, BiH i Srbije.

 

U pitanju je popularni dvonedeljni naučni kamp za učesnike uzrasta od 17 do 21 godine iz celog sveta. Učesnici su imali jedinstvenu priliku da prate bogat i zanimljiv program, uključujući i mogućnost da rade na samostalnim istraživačkim projektima iz najrazličitijih oblasti.

 

Ove godine projekti su bili iz oblasti astronomije, biohemije, primenjene fizike i elektronike, arheologije, fizike i psihologije. Nevena i Katarina su radile na projektu iz oblasti primenjene fizike i elektronike – kontrola lopte na gredi, obavljajući razne multidisciplinarne zahteve projekta.

 

Finansijsku pomoć za učešće obe devojke su dobile od same Istraživačke stanice Petnica, kao i od Grada Zrenjanina iz programa za sufinansiranje stručnog usavršavanja studenata i učenika.

 

Međunarodna letnja škola nauke

 

Osim rada u laboratorijama i velikog broja predavanja iz različitih oblasti, bilo je vremena i za izlete do Petničke pećine, obližnjeg jezera, Valjeva i Beograda.

 

U Beogradu je grupa obilazila razne muzeje, centar grada i Kalemegdansku tvrđavu.

 

Mladi iz raznih krajeva sveta slobodno vreme u Petnici provodili su u prirodnom okruženju istraživačke stanice, koje takođe doprinosi celokupnoj pozitivnoj atmosferi koja vlada u savremeno opremljenom kompleksu.

 

– Poznanstva i prijateljstva stečena tokom ove dve nedelje najveće su bogatstvo koje ostaje za ceo život – kažu za portal zrenjaninski.com Katarina i Nevena.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM