Društvo Foto dana

U Knićaninu održan Dan sećanja na nevino stradale podunavske Nemce

Dan sećanja na nevino stradale podunavske Nemce

U Knićaninu kod Zrenjanina danas je održan Dan sećanja na nevino stradale podunavske Nemce, a na spomen-obeležje „Telečka“ venac je u ime Skupštine AP Vojvodine položio predsednik Skupštine Ištvan Pastor.

 

Obraćajući se prisutnima na obeležavanju 70 godina od zatvaranja koncentracionog logora u Knićaninu, osnovanog posle okončanja Drugog svetskog rata, predsednik Pastor je podsetio na to da je u ovom logoru stradalo više od 12 hiljada uglavnom žena, dece i starih, tadašnjih stanovnika Banata koji su bili Nemci.

 

– Da bismo kao zajednica postali imuni na zlo, potrebno je kreirati odgovorne politike čiji je zadatak dvostruk. S jedne strane gledajući u prošlost važno je razvijati politike suočavanja i rada na prošlosti, kako bi se utvrdile istorijske činjenice, otkrila istina o žrtvama, utvrdio njihov identitet i negovalo kolektivno pamćenje. S druge strane, gledajući prema budućnosti, potrebno je učiniti svaki mogući napor kako bi se kreirala politika koja će razotkriti mehanizme i odgovornost za zločine, sprečiti mogućnost zataškavanja i istorijskog ćutanja o počinjenim zločinima, ali i nametanje kolektivne krivice – naglasio je Pastor i dodao da Skupština APV i Vlada Republike Srbije uspešno nastoje da kreiraju politike koje istovremeno poštuju i prošlost i budućnost.

 

Pastor je istakao i da stanovnici Knićanina, nekadašnjeg Rudolfsgnada, zaslužuju veliko poštovanje.

 

– Veliko poštovanje zaslužuje vaš čin, čin novonaseljenih stanovnika Knićanina, vas koji ste pre 65 godina došli u opusteli Rudolfsgnad, i koji ste nakon saznanja o zločinima počinjenim nad nedužnim žrtvama, rešili da u znak sećanja prema stradalima zajedno sa Gradom Zrenjanin i nemačkim donatorima podignete spomen obeležje. Podižući, pre 20 godina, spomenik nedužnim stradalnicima koji su izgradili temelje kuća u kojima se i danas živi, vi, stanovnici Knićanina ste pokazali da je smisao zajedničkog života da naučimo da živimo sa prošlošću, da živimo ne samo bolje već pre svega ljudskije – istakao je Pastor.

 

Dan sećanja na nevino stradale podunavske Nemce

 

Na obeležavanju Dana sećanja, prisutnima su se obratili i predstavnici Ambasade Nemačke u Republici Srbiji i Grada Zrenjanina.

 

Kako su istakli organizatori iz Mesne zajednice Knićanin, današnjim skupom sećanja, pomirenja, poštovanja i humanosti, obeležava se 70 godina od zatvaranja logora, 65. godina od doseljavanja u Knićanin, 20 godina od postavljanja spomen-obeležja stradalim logorašima i 150 godina od osnivanja Knićanina, tadašnjeg Rudolfsgnada.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM