Društvo

U BAŠTI SA IZABELOM: Povrće u saksijama

pijaca

Uzgajanje povrća na terasi u saksiji, nije mnogo drugačije od klasične proizvodnje povrća u bašti. Najvažnije je voditi računa o vlažnosti zemlje u saksiji.

povrce-u-saksiji

Sve što vam je potrebno za ovaj posao je dobra humusna zemlja i veća saksija. Ukoliko nemate veliku saksiju možete iskoristiti plastične balone od vode od 5 litara ili plastičnu kantu, s tim da treba prethodno da izbušite dno posude, kako bi se iscedio višak vode.

Povrće koje se lako gaji u saksijama: cherry paradajz, kupusnjače, ljute papričice, zelena salata, rotkvice, mladi luk, spanać, blitva…

Izbegavajte povrće sa dubokim korenom kao što je šargarepa, peršun, bela rotkva itd.

Sadnice zelene salate mogu da se gaje i u plićim saksijama (oko 15 cm) dokle god ih redovno zalivate. Međutim, za biljku koja zahteva više hrane, kao što je paradajz, potrebna je saksije duboka najmanje 30 cm.

Zapamtite, gde god da gajite povrće, ono mora da bude na sunčanoj strani, povrću je potrebno bar 5 do 8 sati sunca dnevno.

Đubrivo je takođe neophodno za normalan rast, tako da najbolje da mesečno jedanput stavljate u zemlju malo đubriva u granulama.

Gajenje nekoliko biljaka u jednoj većoj žardinjeri može da bude uspešnije i lakše, nego gajenje povrća u pojedinačnim saksijama.

Zapamtite:

Prilikom kupovine rasada paradajza za kontejnersku proizvodnju, imajte na umu da u saksijama najbolje uspevaju sorte koje imaju manje plodove.

Za gajenje patlidžana vam nije potrebna mnogo duboka saksija. Potrebna je hranljiva zemlja, a da bi patlidžan održali u saksiji morate da vežete biljku uz kolac.

Paprika voli vodu i biće vam zahvalna ako je redovno zalivate.

Ako se odlučite za zelenu salatu, najbitnije je voditi računa o tome da zemlja bude uvek vlažna. Prilikom sadnje rasada, ostavite 20 cm razmaka između sadnica.

Kupusnjače kao što su keleraba, brokoli, kupus, rastu najbolje u saksijama.

Uz malo kreativnosti povrće na balkonu može da bude veoma lep ukras, a uz to i jestiv. Zelenu salatu možete posaditi u zasebnim saksijama, izgleda veoma dekorativno, poput zelenog cveta.

Povrće možete kombinovati i sa začinskim biljem.

Izabela Kiš

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM