Društvo YTOP

TURISTIČKA RUTA „PUTEVIMA ČUDESNOG SVETA DUNĐERSKIH“

ZRENJANIN – Konferencija za novinare, posvećena projektu „Čudesni svet Dunđerskih“, održana je danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Na konferenciji je, između ostalog, najavljena Svečana akademija povodom stogodišnjice smrti Lazara Dunđerskog, koja će se održati 6. decembra, u Novom Sadu, u Srpskom narodnom pozorištu. Bilo je reči i o turističkoj ruti „Putevima čudesnog sveta Dunđerskih“.

 

 

– Ovo je promocija jedne lepe priče o Lazaru Dunđerskom, jednom od najbogatijih Srba, i svemu što je uradio kao poslovan čovek i dobročinitelj. Turistička organizacija grada Zrenjanina suorganizator je u projektu, a u narednoj godini naročito ćemo promovisati rutu „Putevima čudesnog sveta Dunđerskih“, koja će ići od Zrenjanina, preko Bečeja i Kulpina, do Novog Sada. A Zrenjanin je jedan od oslonaca te priče, sa starom pivarom Dunđerskih, gde otvaramo muzej – istakao je direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, napominjući da će Zrenjaninci dati doprinos i posećenosti svečane akademije povodom obeležavanja jednog veka od smrti  Lazara Dunđerskog.

 

U ime Srpskog narodnog pozorišta prisutnima se obratio v.d. upravnika te ustanove kulture Zoran Đerić.

 

– Poznato je da je Lazar Dunđerski o svom trošku sagradio pozorište u Novom Sadu, u dvorištu sadašnjeg Hotela Vojvodina, koje je izgorelo a potom premešteno u Sokolski dom. Pozorište sada nije u zgradi Lazara Dunđerskog, ali da nije bilo tog velikana i sudbina SNP bila bi drugačija. Važno je povezati sva mesta i gradove u kojima je Dunđerski imao zgrade, gde je ulagao u privredu i kulturu, jer je na taj način čuvano i srpsko ime i identitet – naglasio je Đerić.

 

O porodici Dunđerski, koja je poreklom iz Gacka, više je govorio saradnik za turizam u Turističkoj organizaciji grada Zrenjanina Vojislav Cvejić, koji je podsetio i na ulogu koju je Lazar Dunđerski imao u našem gradu.

 

– Postoji nekoliko objekata koje je on podigao u Zrenjaninu, kao što je pivara, jedan od najimpozantnijih industrijskih kompleksa, ili fabrika tepiha. Bavio se i poljoprivredom, imao je posede u Jaši Tomić. Bio je i veliki dobrotvor – podsetio je Cvejić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz