Društvo YTOP

TRIBINA O NARODNOM HEROJU ŽARKU ZRENJANINU

Žarko Zrenjanin
Spomenik Žarku Zrenjaninu

ZRENJANIN – Tribina Zrenjaninskog socijalnog foruma o narodnom heroju Žarku Zrenjaninu biće održana u ponedeljak, 12. februara, u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, s početkom u 19 sati.

 

Žarko Zrenjanin
Spomenik Žarku Zrenjaninu

 

Govoriće istoričar Srđan Božović, viši kustos Narodnog muzeja u Pančevu, i politikolog Miroslav Samardžić, aktivista Zrenjaninskog socijalnog foruma.

 

– Restauracija kapitalizma u Srbiji dovela je ne samo do uništavanja privrede, do socijalne bede, vladavine domaćih tajkuna i stranih korporacija, nego i do sramne revizije naše novije istorije. Krajem 2016. Viši sud u Pančevu rehabilitovao je osobu koja je nemačkim nacistima izdala narodnog heroja Žarka Zrenjanina, koji je poginuo novembra 1942. godine u Pavlišu kod Vršca. Desničarski krugovi u Zrenjaninu, iz političkih razloga, povremeno obnavljaju inicijativu da se gradu promeni naziv, od Zrenjanin u Petrovgrad. Ciljevi su potiskivanje antifašizma i potiranje sećanja na socijalistički period u kome je naš grad doživeo najveći prosperitet – naglašava Samardžić.

 

Po njegovom mišljenju, desničari nastoje da potisnu sve simbole koji podsećaju na antifašizam, socijalnu i nacionalnu ravnopravnost, kako bi privatnim kompanijama, domaćim i stranim, omogućili da naše, zajedničke resurse koriste za proizvodnju privatnih profita i kako bi mogli neograničeno da eksploatišu naše rednike.

 

– U Zrenjaninu 1992. godine održan je referendum na kome se većina birača koji su glasili izjasnila da se zadrži naziv Zrenjanin – podseća Samardžić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz