Društvo

Tradicionalni zimski popis ptica vodenih staništa, i Zrenjaninci na zadatku

zimski popis ptica vodenih staništa
Danilo Đeković

Počeo je tradicionalni zimski popis ptica vodenih staništa. Ova istraživačka akcija se u Jugoslaviji, odnosno Srbiji, sprovodi od 1982. godine a realizuje je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica.

 

U popis ptica uključiće se i grupa volontera iz Zrenjanina.

 

– Sledeće nedelje krenućemo da prebrojavamo ptice na našim rekama, barama i mrtvajama – kaže za portal zrenjaninski.com Danilo Đeković, jedan od volontera koji se svake godine uključuje u ovu akciju. – Ptice su verovatno na rekama, jer su manje vodene površine zaleđene, a jedan broj se već u decembru, kad su počele prve veće hladnoće, preselio južnije, na Dunav. No, mi ćemo popisati ono što na terenu nađemo, kaže Đeković.

 

Kako je Zrenjanin veliko vodeno čvorište, jer leži na Begeju, Tisi i Tamišu, a u okolini grada je i veliki broj bara i mrtvaja, ova je teritorija bogata pticama vodenih staništa.

 

– Najviše ima čaplji, sivih i belih, malih i velikih kormorana, orlova belorepana, galebova, pataka, vodenih gnjuraca… Najvažnije je prepoznati pticu, i onda znati kako ih brojiš. Postoje metode kojima se onda izračunava ukupan broj. Brojimo ih sa kopna i sa vode – ističe Đeković.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz