Društvo

Testirane 73 osobe na tuberkulozu!

ZRENJANIN – Nadležne lekarske ustanove testirale su ukupno 73 osobe koje su bile u kontaktu sa učenicom drugog razreda Srednje medicinske škole u Zrenjaninu, za koju je utvrđeno da je obolela od tuberkuloze, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Opštoj bolnici „Dr Đorđe Joanović“.

Sa današnje konferencije za novinare
Sa današnje konferencije za novinare

Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin dr Žanka Subić rekla je da je analizirano zdravstveno stanje 62 osobe školskog uzrasta, zatim sedam lica iz internata, u Ulici cara Dušana, u kojem stanuje učenica, inače poreklom iz opštine Nova Crnja, kao i četiri osobe iz njene porodice.

– Zaključno sa današnjim danom, u 13 časova, stigli su rezultati za 39 osoba. Za dvoje dece je, iz predostrožnosti, određena hemioprofilaksa, dok je troje učenika, iako ni oni nisu oboleli od tuberkuloze, upućeno na dalju dijagnostiku, kako bi se odredila promena utvrđena na EKG snimku pluća – objasnila je dr Subić.

Pedijatar pulmolog iz Opšte bolnice dr Ljiljana Stanulov kazala je da se učenica Medicinske škole 7. aprila, u popodnevnim satima, javila u ovu zdravstvenu ustanovu, sa simptomima dugotrajnog kašlja, koji je trajao još od januara, kao i malaksalosti i malokrvnosti. Zbog sumnje da je zaražena tuberkulozom, ona je odmah izolovana u posebnu sobu, kako ne bi i dalje bila u kontaktu sa drugim osobama.

– Zatim je upućena u Kliničko – bolnički centar na Dedinju. U ponedeljak, 20. aprila, rečeno nam je da je u njenom slučaju utvrđena antituberkulozna terapija, posle čega smo hitno preduzeli sve mere da bismo ispitali kontakte i pregledali ih – objasnila je dr Stanulov i dodala da je obolela devojčica dobro, da se oporavlja i da pozitivno reaguje na terapiju.

Za sada nema novoobolelih
Za sada nema novoobolelih

Pulmolog iz Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ dr Branislav Martinov kazao je da postoji potreba za opreznošću, ali ne i za stvaranjem panike.

– Pre 25 godina kod nas je na 100.000 stanovnika bila 41 osoba obolela od tuberkuloze. Poslednje decenije ta brojka je više nego prepolovljena i iznosi 17, dok je evropski prosek 25. Kad je reč o srednjem Banatu, prednjačimo u dobroj statistici, jer je na 100.000 stanovnika svega osam ili devet obolelih od ove zarazne bolesti – izneo je podatke dr Martinov.

Novinarima se obratila i direktorka Medicinske škole Sanja Necin koja je istakla da će oboleloj učenici, kada se oporavi, biti omogućeno da završi razred po individualnom operativnom planu i da položi nastavne predmete.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.