Društvo

TEMA NEDELJE: Zube peremo dvaput dnevno

Većina Zrenjaninaca zube pere jedanput ili dvaput dnevno, pokazuju rezultati ankete koju je portal „Zrenjaninski“ sproveo prethodne nedelje.

Pranje zuba 2

Na pitanje koliko često perete zube, 64,7 odsto, od ukupno 102 učesnika u anketi, koja je bila istaknuta na naslovnoj strani našeg portala, odgovorilo je da to čini jedanput ili dvaput dnevno.

Tri i više puta u toku dana zube pere 23,5 odsto anketiranih, dok 11,8 odsto glasova kaže da računa o oralnoj higijeni vodi retko, ne svaki dan.

Pranje zuba 4

Primarijus dr Eleonora Marjanović, specijalista dečije i preventivne stomatologije, kaže za portal „Zrenjaninski“ da je oralna higijena sastavni deo lične higijene i da je od izuzetne važnosti da se navika pranja zuba stekne u periodu ranog detinjstva.

– Pranje zuba važno je koliko i pranje ruku. Jedan od najboljih načina da se motivišu deca jeste da im roditelji ličnim primerom pokažu da brinu o zdravlju svojih zuba – objašnjava Marjanović.

Ona ističe da zube treba prati dva puta dnevno, ujutro posle doručka, a obavezno uveče pre spavanja. Većina ljudi zube pere manje od jedan minut, a za detaljno pranje potrebno je najmanje 3 – 5 minuta. Električna četkica, dodaje naša sagovornica, efikasno uklanja dentalni plak, ali nema većih prednosti u odnosu na klasičnu četkicu.

– Zube perite kliznim pokretima u pravcu nicanja zuba, i rotirajućim, uz blagu masažu desni. Posebnu pažnju treba obratiti pri pranju griznih površina, kao i na prostore između zuba. Međutim, detaljnim pranjem se opere 60 odsto površina zuba, tako da je neophodno posle dvanaeste godine koristiti i dentalni konac jednom dnevno – savetuje Eleonora Marjanović i podvlači da ne bi trebalo zaboraviti na kraju oprati i jezik.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.