Društvo Vesti Zrenjanin

Svetski šampion Nenad Pagonis održao predavanja srednjoškolcima

nenad pagonis
Foto: Zoran Bogaroški

Najuspešniji domaći kik-bokser svih vremena Nenad Pagonis održao je danas predavanja učenicima Tehničke škole i Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“.

 

Predavanje je održano u okviru projekta „Digitalna kampanja protiv vršnjačkog nasilja“. Ovaj projekat podržalo je Ministarstvo omladine i sporta i namenjen je srednjoškolcima uzrasta od 14 do 19 godina. Kampanja uključuje emitovanje spotova sa uspešnim ljudima iz sveta sporta, kao i obilazak srednjih škola i razgovor sa srednjoškolcima.

 

– Poenta kampanje je da omladina shvati da teške situacije nekada mogu biti za njihovo dobro. Nije poenta da iz tih loših situacija izađu kao loši već, naprotiv, poenta je da izađu kao dobri ljudi. Volim da dođem u male sredine, jer se u njima nalaze deca ogromnog potencijala – kazao je Nenad Pagonis u obraćanju učenicima Tehničke škole.

 

Ovaj vrhunski sportista je istakao da je vršnjačko nasilje veliki problem i pozvao je učenike da ga spreče ili prijave. Kako je naveo, u tom slučaju će biti heroji.

 

– Ja sam neko ko nije imao ništa, a došao sam do Medison Skver Gardena, gde se borio i čuveni Muhamed Ali. Nije poenta biti autoritet na ulici, nego je najvažnije biti autoritet u sportu, u školi… Nakon što sam postao šampion, sreo sam momka koji me je maltretirao u srednjoj školi. Sutra će možda onaj koji je bio maltretiran biti vaš poslovođa ili šef – naveo je Pagonis.

 

On je đacima pričao i o tome kako je ispravno ponašati se u društvu.

 

– Išao sam jedan dan da prošetam psa po Novom Sadu i svugde sam nailazio na smeće. Počeo sam da ga sakupljam i nakupio sam pune tri kese otpada. Bio sam revoltiran zbog toga i o tome sam napisao status na Fejsbuku. Sutradan su mediji pisali o tome kako svetski šampion sakuplja smeće po gradu. Ako ja kao prvak mogu da sakupljam sneće, možete i vi da ga ne bacate – poručio je Nenad Pagonis.

 

nenad pagonis
Foto: Zoran Bogaroški

 

Vršnjačko nasilje postalo transparentnije

 

Inicijator i idejni tvorac projekta „Digitalna kampanja protiv vršnjačkog nasilja“ Dejan Pataki ocenio je da tema vršnjačkog nasilja nije specifična samo za Srbiju. On je naveo da se sa njime suočavaju gotovo sve zemlje u Evropi. Dodao je da je vršnjačko nasilje postalo transparentnije, jer danas svi imaju kamere i pristup internetu, pa ovakvi slučajevi osvanu na društvenim mrežama i u javnosti.

 

– Znamo da jedna kampanja neće rešiti problem, ali može skrenuti pažnju okruženja i ohrabriti žrtve. Poruku “Ne preskači moju priču” smo pažljivo osmislili i prilagodili ciljnoj grupi, jer se radi o vrlo osetljivoj temi – rekao je Pataki.

 

On je pohvalio Grad Zrenjanin jer je brzo reagovao i priključio se u realizaciju ovog projekta.

 

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura kazao je da je vršnjačko nasilje aktuelna tema i da statistika pokazuje da je ono na nivou evropskog proseka.

 

– Nema porasta vršnjačkog nasilja u Srbiji, samo je ono postalo vidljivije. Napravili smo mehanizam da bude vidljivije, a kada je tako, onda možemo i institucionalno da reagujemo – objasnio je Salapura.

 

nenad pagonis
Foto: Zoran Bogaroški

 

U projekat se uključio i vrhunski stonoteniser iz Zrenjanina Ilija Majstorović, član Stonoteniskog kluba Banat. On se, takođe, obratio ovdašnjim zrenjaninskim srednjoškolcima.

 

– Najbitnije je da svedoci nasilja reaguju na bilo koji način. I u mom društvu se ono događalo. Nekada sam reagovao tako što sam branio žrtvu, a nekada sam prijavljivao slučaj. Sport me je naučio ispravnom ponašanju. Nekada dete ne može da pokaže pun potencijal zbog onoga što mu se dešava u životu – ispričao je Majstorović.

 

Predavanje u Tehničkoj školi završeno je porukom: „Danas nasilnik u školi, sutra u porodici, a prekosutra u društvu“.

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz