Društvo Vesti Zrenjanin

Svetska nedelja dojenja: Priprema trudnica za buduće uloge majki

svetska nedelja dojenja
Foto: Dom zdravlja Zrenjanin

Od 1. do 7. avgusta se obeležava Svetska nedelja dojenja. Tim povodom, patronažne sestre Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” iz Zrenjanina su, u okviru online Škole za psiho-fizičku pripremu trudnica, održale čas posvećen dojenju.

 

„Tema dojenja redovno je na programu obuke budućih mama. Naša Patronažna služba, u saradnji sa Dispanzerom za žene, ulaže napor tokom cele godine da kroz školu, radionice i individualne razgovore predstavi ženama važnost dojenja u prvih šest meseci detetovog života. Trudimo se i da ih naučimo kako se pravilno doji i kako se čuva zdravlje majčinih grudi“, kažu u zrenjaninskom Domu zdravlja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Policija sve češće interveniše jer se građani žale na okupljanja mladih

 

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta. Svetska alijansa za podršku dojenju inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju. Svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

 

Podrži dojenje – za zdraviju planetu

 

„Podrži dojenje – za zdraviju planetu“ slogan je ovogodišnje Svetske i nacionalne nedelje dojenja. On ukazuje na važnost dojenja u očuvanju životne sredine.

 

„Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki. Predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti“, objašnjavaju u Domu zdravlja Zrenjanin.

 

Samo oko 40 odsto svih beba rođenih u toku godine isključivo se doji do šest meseci starosti, a samo 45 odsto nastavlja dojenje do druge godine života. Često postoji nedostatak podrške dojenju, bilo u zdravstvenom sistemu, na radnom mestu ili u zajednici. Nedostatak porodiljskog, odnosno roditeljskog odsustva i podrške na radnom mestu predstavlja veliki izazov za optimalno dojenje.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM