Društvo Foto dana

Svečano obeležena lekarska slava Sveti Kozma i Damjan

lekarska slava

Liturgijom u Uspenskoj crkvi jutros je, u organizaciji Podružnice lekara Zrenjanina, počelo obeležavanje lekarske slave Sveti Kozma i Damjan.

 

Kuma ovogodišnje slave je dr Miloranka Petrov Kiurski, koja je rekla:

 

– Izuzetna mi je čast što sam kuma slave Sveti Kozma i Damjan. Podružnica lekara je uzela svete lekare da joj budu zaštitnici i uzor. Bavljenje medicinom nije zanimanje, to je mnogo više, to je poseban životni put, životna staza, poseban vid življenja, jer jednom lekar, uvek lekar. Bavljenje medicinom podrazumeva i duhovni aspekt, lekar mora imati mnogo empatije ne samo za pacijente, nego i za sve ljude, to podrazumeva davanje celog sebe – kazala je Petrov Kiurski.

 

– Kroz bavljenje ovim poslom, lekar ceo svoj životni i radni vek vodi borbu sa bolešću i smrću za zdravlje i život što su najveće ljudske vrednosti. Počastvovana sam što mogu svoj radni vek da zaokružim ovim kumstvom i apostrofiram duhovni aspekt našeg zanimanja – rekla je dr Petrov Kiurski.

 

Kumstvo je preuzela dr Sanja Đurin, internista, načelnik Internog odeljenja u zrenjaninskoj bolnici.

 

– Rad u lekarskoj podružnici podrazumeva stalno usavršavanje, jer smo to dužni našim pacijentima i profesiji. Velika mi je čast što se time, što sam ja preuzela kumstvo, nastavila tradicija obeležavanja lekarske slave, a nadam se da će mene naslediti mlađe kolege – rekla je dr Sanja Đurin.

 

Obeležavanje lekarske slave završiće se večeras tradicionalnim lekarskim balom u hotelu “Vojvodina”.

 

lekarske slave Sveti Kozma i Damjan

 

Podeli članak
sinovoz
FAM