Društvo Vesti Zrenjanin

Svečana akademija i tradicionalno druženje Hercegovaca u Zrenjaninu

svečana akademija hercegovaca

Svečana akademija pod nazivom „Da se ljudski upitamo i da koju prozborimo“ održana je sinoć u kongresnoj sali Hotela „Vojvodina“ u Zrenjaninu. Učesnici na akademiji bili su studentkinja Bojana Petrović, koja je pobedila na takmičenju u besedništvu sa besedom „Da se ne zaboravi“, i akademik Matija Bećković, koji je čitao svoje stihove. Nastupili su i operski pevač Nikola Basta, kao i guslar Ljubiša Ateljević.

 

Na manifestaciji, koju tradicionalno u Zrenjaninu organizuje Udruženje Hercegovaca, potomaka i prijatelja Hercegovine, prisutnima se obratio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

– Izuzetno mi je drago što se već decenijama okupljamo u našem gradu, gde naše udruženje dobro radi i pravi ovako lepa saborovanja. Grad Zrenjanin je, naravno, otvoren za sve prijatelje, sve ljude dobre volje. Posebno mi je zadovoljstvo što imamo bratske odnose sa Trebinjem i Laktašima, a od prošle godine i sa Bijeljinom. Ponosan sam na sve što radimo na unapređenju saradnje sa gradovima Republike Srpske – naglasio je Janjić.

 

On je podsetio da lokalna samouprava u Zrenjaninu svakodnevno čini napore da se poboljša kvalitet života građana ovog dela Banata.

 

– Radimo na tome da ispromovišemo naš grad kao dobro mesto za investiranje i uspevamo u tome. Pre dve nedelje postavljen je kamen temeljac za najveću grinfild investiciju u Srbiji, i to ovde kod nas. Radiće se i auto-put do Beograda i Novog Sada. Samo u prošle dve i po godine otvorili smo više od 4.500 radnih mesta u našem gradu – pobrojao je deo urađenih poslova gradonačelnik Janjić, poželevši prisutnima ugodno veče.

 

Druženje uz nastupe izvornih pevačkih grupa

 

O tradiciji okupljanja Hercegovaca u Zrenjaninu više je govorio predsednik Udruženja Hercegovaca, potomaka i prijatelja Hercegovine Milan Bjelogrlić.

 

– Ovo nije skup na kojem se promoviše samo zabava, razonoda i bezbrižno druženje. Ovo je tradicija saborovanja, potreba da se okupljamo, da se čuje jak glas, koji se sluša i pamti. U tegobnim vremenima, a kod nas su uvek tegobna vremena, potreban nam je taj glas, da upozori, da opomene. Potreban je da razbistri magle i ukaže na izlaze iz teškoća – napominje Bjelogrlić.

 

Nakon svečane akademije, u Hotelu „Vojvodina“ je nastavljeno druženje uz nastupe izvornih pevačkih grupa i guslara, i uz bogatu trpezu sa ponudom hercegovačkih specijaliteta.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM