Društvo YSLAJDER

SVE ŠTO STE HTELI DA ZNATE O ZRENJANINSKIM NOTARIMA

posao
Foto: Dušan Bartolović

ZRENJANIN – Iako je, u međuvremenu, u nadležnost javnih beležnika prešlo još nekoliko poslova, Zrenjanin i dalje ima samo tri notara. Prema planu, trebalo bi da ih je šest.

 

posao
Foto: Dušan Bartolović

 

Malo je lakše otkako su se pojavile dve kancelarije za teritoriju opštine Žitište, pa se u poslednje vreme dešava da oni kojima je hitno i ne mogu da čekaju, “trknu” do Žitišta da obave posao.

 

U Zrenjaninu rade tri notara – Mane Majstorović, Feđa Ribičić i Magdalena Cvitković, a u Žitištu Radmila Drobac i Radmila Stanković.

 

Koliko je javnobeležnička služba unapredila sistem, više niko i ne priča. Notari su postali naša svakodnevnica i za svaki pravni posao moramo zakucati na njihova vrata.

 

Proteklih nedelja gužvu su, na primer, pravili roditelji čija deca konkurišu za kredite, stipendije i smeštaj u domu. Za overu jednog neophodnog papira, dva svedoka. Jedan potpis košta 360 dinara.

 

Kako izgleda cenovnik notara? Cena usluge obračunava se u bodovima, a bod ima svoju cenu. Evo nekih primera, pored onog o overi potpisa.

 

Deoba zajedničke imovine bračnih supružnika – 15.000 dinara, kupoprodaja 9.000 dinara, raspodela imovine za života 36.000 dinara, testament 15.000 dinara, punomoć 4.500 dinara, potvrda da je lice u životu 450 dinara, overa prepisa ili fotokopije, 1 stranica – 450 dinara…

 

Za posao koji javni beležnik na zahtev stranke obavi izvan utvrđenog radnog vremena ili neradnim danom i praznikom, na cenu se dodaje i nagrada 20 bodova, odnosno 3.000 dinara za svaki započeti sat.

 

Ukoliko notar posao obavlja van kancelarije nagrada se povećava za 10 bodova, odnosno 1.500 dinara za svaki započeti sat.

 

Ako u sastavljanju javnobeležničke isprave učestvuju pozvani svedoci, drugi javni beležnik, prevodioci ili tumači, nagrada se uvećava za 10 bodova, odnosno 1.500 dinara za svako od tih lica.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM