Društvo

Sumnja u dobrotvornu akciju

ZRENJANIN – Naš Savez ne stoji iza akcije prikupljanja para za „Kuću svetlosti“, preko uplatnica podeljenih uz račune Sistema objedinjene naplate (SON) u Zrenjaninu, i mi apelujemo da građani ne uplaćuju sredstva za tu namenu, upozorava predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin, Nenad Vukeljić.

Nenad Vukeljić i Vladimir Panin
Nenad Vukeljić i Vladimir Panin

U zrenjaninskom savezu slepih i slabovidih napominju  da je za njih veliki problem što je u koverti zrenjaninskog SON-a za april dostavljena uplatnica za beogradski Centar „Kuća svetlosti“, koji navodno namerava da osnuje regionalni centar za slepu i slabovidu decu.

-Oni ištu novac od našeg građanstva, u mnogo slučajeva dobronamernog ali bojim se lakovernog. Problem je što se srceparajućom pričom, koja je navedena na uplatnici, žele da obezbede sredstva, za koji mi nemamo saznanja gde će da završe. Naš Savez koji se već 67 godina nalazi na poziciji organizacije koja brine o slepima, od rođenja do poznih godina, ne želi da naš višedecenijski trud neko okalja. Zbog toga se ograđujemo od ovakvog načina prikupljanja novca – ističe Vukeljić i napominje da njihov Savez uopšte nije ni obavešten, niti konsultovan o toj akciji.

-Niti se zna kako je pokrenuto, niti se zna da li je taj novac kanalisan za pomoć deci, ili će negde drugde završiti. Neko se baca kamenom na nas, jer iza naših leđa traži novac za navodni regionalni centar – napominje Vukeljić i podseća da njihov Savez, koji pokriva područje preko 50 naseljenih mesta, i ima 300 članova,  nikada na takav način nije prikupljao sredstva, niti su želeli tako da se eksponiraju.

-Mi smo priznato udruženje, sa dugom tradicijom, podržavani od državnih institucija. Naše članstvo ima kartone, koji su overeni od strane komisije od tri oftamologa, da bi mogli da budu u našem Savezu. Mi ne učlanjujemo napamet već uz proveru stručnih lica i to je dokaz našeg ispravnog rada, i razlog za podršku našem angažovanju. Ovo je udarac s leđa, koji nismo očekivali – zaključuje Vukeljić.

Predsednik Vladimir Panin, predsednik Saveza slepih Vojvodine, kaže da ovo nije prvi slučaj u Srbiji i Vojvodini da se ovako skuplja novac, čemu se udruženja slepih suprotstavljaju.

-Na uplatnici su štampani i neistiniti podaci, da se godišnje rađa 60 slepih beba u Srbiji, i da u državi ima 17.000 slepih. Savez slepih Vojvodine ima 3.119 članova i to je zvaničan podatak, registrovan u Ministarstvu za rad. A zna se i način pomaganja u našem udruženju koje postoji 67 godina neprekidno. Jedini finansijeri su resorni pokrajinski sekretarijat i republičko ministarstvo i naši donatori, kojima polažemo račune o svakom utrošenom dinaru, kao i o svim svojim akcijama i radu – tvrdi Panin. On postavlja pitanje koga predstavlja „Kuća svetlosti“, gde su njeni članovi, gde su ta deca koju planiraju da smeste u centar, i gde su pare koje prikupljaju.

Iz zrenjaniske Direkcije za izgradnju i uređenje grada, u kojoj SON posluje, poslali su saopštenje tim povodom.

-Centar „Kuća svetlosti“ obratila se gradonačelniku Zrenjanina sa molbom da dobiju saglasnost za insertaciju njihovih uplatnica uz račune SON za april ove godine. Oni su tu saglasnost dobili, a mi smo realizovali traženu insertaciju. S tim, što je uslov bio da se jasno naglasi da je u pitanju dobrovoljna uplata, a ne obavezna i da „Kuća svetlosti“ snosi trošak štampanja uplatnica. Oni nisu dobili podatke o našim strankama, pošto su poslate blanko uplatnice, bez štampanog iznosa i datuma, koje su neobavezujuće su za plaćanje – napominju iz Direkcije.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.