Društvo

STUDENT ALEKSANDAR ANKIĆ NA SKUPU O PRAVIMA MANJINA

Aleksandar Ankić

ZRENJANIN – Institut za evropske poslove, uz podršku ambasade SAD, održao je u Kragujevcu skup na kojem su učestvovali mladi pravnici i studenti završnih godina studija prava, a među učesnicima je bio i Zrenjaninac Aleksandar Ankić.

 

Aleksandar Ankić

 

Projekat je realizovan pod nazivom „Branitelji i braniteljke manjinskih prava“ i program je trajao pet dana, tokom kojih su obrađene teme o razumevanju ljudskih prava i ravnopravnosti, zatim o praksi povrede ljudskih prava, kao i o žrtvama kršenja ljudskih prava. Učestvovali su predavači Ivan Đurić, Adi Sinani, Dušan Jovanović, Ivana Filipov, Tamara Tomašević, Goran Miletić, Stefan Šparavalo i Demir Mekić.

 

Pored predavanja, trening je podrazumevao i posetu državnim institucijama, Višem i Apelacionom sudu u Kragujevcu, gde su se učesnici seminara susreli sa primerima u praksi, tokom debate sa sudijama.

 

-Imao sam priliku da se bolje upoznam sa pravima manjina i sa podacima o tome koliko su ona ugrožena u našem društvu. Konstatovano je da postoje ljudi koji nisu dovoljno tolerantni i ne prihvataju sugrađane različite nacionalne ili verske pripadnosti, uz zaključak da je potrebna edukacija, od porodice i škole do medija, da bi se diskriminacija iskorenila. Bavili smo se i problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, bilo je reči o njihovim poteškoćama prilikom obrazovanja, školovanja i zapošljavanja, uz zaključak da nije dovoljno sredstava i napora uloženo da im se olakša život i rad u zajednici – kaže student prava Aleksandar Ankić.

 

Učesnici skupa u Kragujevcu

 

On napominje da je na skupu ocenjeno da postoji mnogo primera diskiminacije i netolerancije u našem društvu.

 

– Ipak sam optimista i uveren sam da će se u našem društvu poštovati različitost, bez obzira o kojoj je manjini reč. A meni će iskustvo sa skupa u Kragujevcu pomoći da bolje razumem položaj i probleme manjinskih grupa i da svoja saznanja podelim sa okruženjem – zaključuje Ankić.

Podeli članak
sinovoz
FAM