Društvo

STANJE BEZBEDNOSTI U ZRENJANINSKIM ŠKOLAMA: Povremeno se prijavljuju krivična dela i prekršaji

ZRENJANIN – Stanje bezbednosti u srednjobanatskim školama je povoljno, jer u njima u poslednje vreme nisu zabeleženi veći incidenti, ocenjuju nadležni u Školskoj upravi i zrenjaninskoj policiji.

nasilje-skola

Oni se slažu da je situacija u Srednjobanatskom okrugu daleko povoljnija u odnosu na stanje u mnogim drugim školskim ustanovama u Srbiji.

I kada se u zrenjaninskim i okolnim obrazovnim ustanovama evidentiraju krivična dela na štetu škola ili učenika, obično se radi o krađama mobilnih telefona, oštećenju imovine i sličnom. Povremeno se prijavljuju i prekršaji iz oblasti javnog reda i mira i ostali događaji manjeg značaja, poput sitnih pretnji, dolaska u školske objekte osoba kojima tu nije mesto… Srećom, u poslednje vreme ovde nije bilo težih krivičnih dela, poput masovnih tuča đaka.

Jedno ranije istraživanje, obavljeno u 54 osnovne škole u republici, pokazalo je da je nasilje dramatično rašireno. Uzorak je činilo 32.617 ispitanika, od čega 28.931 učenik od trećeg do osmog razreda, i 3.686 zaposlenih u školama. Obuhvaćen je vremenski period od tri meseca.

Odgovori anketiranih ukazivali su na to da je 65 odsto đaka bar jednom, a 24 odsto i više puta, bilo izloženo nekom obliku nasilnog ponašanja. Najzastupljeniji oblici su vređanje, ismevanje, širenje laži i spletkarenje, te pretnje i zastrašivanje. Tokom ukupnog školovanja 44 odsto učenika bilo je jednom, ili više puta, izloženo nasilnom napadu vršnjaka, a 23 odsto školaraca priznalo je da su doživeli da ih nastavnik uvredi, ismeje ili čak udari.

Ovo istraživanje ukazalo je i na veoma komplikovane krugove nasilja u školama. Čak 28 odsto dece na neki način je uključeno u nasilnu interakciju među vršnjacima, a gotovo je nemoguće razdvojiti đake koji su nasilni od njihovih žrtava.

Podeli članak
sinovoz
FAM