Društvo

STANJE BEZBEDNOSTI U ZRENJANINSKIM ŠKOLAMA: Povremeno se prijavljuju krivična dela i prekršaji

ZRENJANIN – Stanje bezbednosti u srednjobanatskim školama je povoljno, jer u njima u poslednje vreme nisu zabeleženi veći incidenti, ocenjuju nadležni u Školskoj upravi i zrenjaninskoj policiji.

nasilje-skola

Oni se slažu da je situacija u Srednjobanatskom okrugu daleko povoljnija u odnosu na stanje u mnogim drugim školskim ustanovama u Srbiji.

I kada se u zrenjaninskim i okolnim obrazovnim ustanovama evidentiraju krivična dela na štetu škola ili učenika, obično se radi o krađama mobilnih telefona, oštećenju imovine i sličnom. Povremeno se prijavljuju i prekršaji iz oblasti javnog reda i mira i ostali događaji manjeg značaja, poput sitnih pretnji, dolaska u školske objekte osoba kojima tu nije mesto… Srećom, u poslednje vreme ovde nije bilo težih krivičnih dela, poput masovnih tuča đaka.

Jedno ranije istraživanje, obavljeno u 54 osnovne škole u republici, pokazalo je da je nasilje dramatično rašireno. Uzorak je činilo 32.617 ispitanika, od čega 28.931 učenik od trećeg do osmog razreda, i 3.686 zaposlenih u školama. Obuhvaćen je vremenski period od tri meseca.

Odgovori anketiranih ukazivali su na to da je 65 odsto đaka bar jednom, a 24 odsto i više puta, bilo izloženo nekom obliku nasilnog ponašanja. Najzastupljeniji oblici su vređanje, ismevanje, širenje laži i spletkarenje, te pretnje i zastrašivanje. Tokom ukupnog školovanja 44 odsto učenika bilo je jednom, ili više puta, izloženo nasilnom napadu vršnjaka, a 23 odsto školaraca priznalo je da su doživeli da ih nastavnik uvredi, ismeje ili čak udari.

Ovo istraživanje ukazalo je i na veoma komplikovane krugove nasilja u školama. Čak 28 odsto dece na neki način je uključeno u nasilnu interakciju među vršnjacima, a gotovo je nemoguće razdvojiti đake koji su nasilni od njihovih žrtava.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.