Društvo YSLAJDER

ŠTA SU POKAZALA POSLEDNJA MERENJA VAZDUHA U GRADU

ZRENJANIN – Prema poslednjim merenjima koje obavlja Zavod za javno zdravlje u Zrenjaninu, moglo bi se reći da je vazduh u gradu u novembru bio zagađen. Nekim danima, izmerene vrednosti bile su iznad dozvoljenih, a gotovo svih dana i na svim mernim mestima premašivale su prosečne.

U zimskim mesecima, merenje se sprovodi na tri merna mesta – na Bulevaru Veljka Vlahovića i u ulici Dositeja  Obradovića u Zrenjaninu, kao i u Elemiru, gde je uređaj postavljen u centru, na zgradi mesne kancelarije.

Stanovnici Bagljaša u novembru su najviše problema imali sa koncentracijom suspednovanih čestica u vazduhu – čak pet dana u prošlom mesecu ona je prelazila maksimalne dozvoljene vrednosti, a gotovo svakog dana prelazila je prosečne vrednosti. U novembru je čađi više nego što je dozvoljeno bilo četiri dana, a u toku jednog dana koncentracija benzopiralena prešla je granicu dozvoljenog maksimuma.

Građani na Lesnini i u okolnim naseljima najviše problema imali su sa čađi, jer je šest dana njegova koncentracija bila veća od dozvoljene. Ostalim danima, premašivala je prosečne vrednosti.

U Elemiru je čak nedelju dana čađi u vazduhu bilo više nego što je dozvoljeno, a i svi ostali parametri premašivali su prosečne vrednosti.

Podeli članak
sinovoz
FAM