Društvo Vesti Zrenjanin

Šta građani da rade ako im treba lekarska pomoć tokom policijskog časa

hitna pomoć

Šta građani da rade ako im treba lekarska pomoć u vreme policijskog časa, a nemaju sopstveno vozilo, pitaju naši čitaoci. Mi smo potražili odgovor od nadležnih.

 

– Problem s kojim smo se mi susreli u nedelju bio je taj da za vreme policijskog časa nismo mogli da stignemo do trijažne ambulante, jer ne posedujemo automobil, a taksi službe ne rade. Hitna pomoć ne vozi pacijente koji imaju simptome nalik virusu. Nismo uspeli da dođemo do informacije da li postoji neko prevozno rešenje za ove slučajeve. Odgovor policije je bio da to nije u njihovoj nadležnosti – piše jedna naša čitateljka, čije ime je poznato redakciji.

 

Pročitajte još: Obaveštenje o radu Centra za respiratorne infekcije u Zrenjaninu

 

Ona napominje da, s obzirom na to da do komplikacija stanja u slučaju virusa dolazi najčešće u večernjim satima, njena porodica nije jedina kojoj bi ova informacija bila od značaja. Navodi i da bi trebalo obezbediti sistemsko rešenje kako oni kojima je pomoć potrebna ne bi morali da prijavljuju drugačije simptome, kako bi lekari izašli na teren.

 

Lekarska pomoć po utvrđenoj proceduri

 

Proverom smo utvrdili da taksisti zaista ne prevoze građane u takvim slučajevima. Oni mogu da prevoze samo medicinske radnike u vreme policijskog časa, i to uz posebne dozvole. Neke od njih dovoze do zdravstvenih ustanova čak iz Opova ili Jaše Tomića. Zbog mogućih zloupotreba, u ostalim slučajevima strogo se primenjuju restriktivne odredbe države.

 

Saznajemo i da Hitna pomoć ima utvrđenu proceduru po kojoj izlazi na hitne slučajeve. To se odnosi na slučajeve kada je prijavljeno krvarenje, nesvest, gušenje ili bol u grudima.

 

Za one koji odgovaraju opisu simptoma korone, građani se moraju držati procedure koju je propisao Dom zdravlja Zrenjanin. Dakle, treba nazvati najpre kol-centar, radi pružanja informacija u vezi sa respiratornom infekcijom izazavanom visurom COVID-19. Telefoni centra su 510-854, koji je dostupan od 7 do 18 časova. Linije dostupne 24 sata su 062/804-11-29, 062/804-32-73 i 062/804-32-74.

 

Pročitajte još: Opšta bolnica u Zrenjaninu objavila brojeve telefona lekara

 

Od 31. marta otvoren je i Centar za respiratorne infekcije Zrenjanin. Centar se nalazi u prostorijama ambulante u naselju „Zeleno polje“ i prima samo pacijente sa respiratornim infekcijama, sa teritorije grada, koji su se prethodno javili kol-centru. Centar za respiratorne infekcije radi 24 sata, svakog radnog dana, od ponedeljka do petka, ali ne i vikendom.

 

Ali, svi koji budu potencijalno ugroženi zbog simptoma korona virusa tokom vikenda, mogu zvati kol-centar na prethodno objavljene brojeve.

 

Pročitajte još: Pozovite kol-centar Gradske uprave ukoliko vam je potrebna pomoć

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Ne daj Bože nikome da se sada razboli od bilo čega. kako nam je zdravstvo organizovano bolje da se odmah pozove Pogrebno nego Hitna.

sinovoz