Društvo Vesti Zrenjanin

Srednji Banat spada u regione sa najnižim obuhvatom vakcinacije

vakcinacija
Foto: Pixabay

Prema godišnjem izveštaju o imunizaciji u 2018. godini, koju je uradio Institut za javno zdravlje Srbije Batut, Srednjobanatski okrug, a i sam grad Zrenjanin, spadaju u regione sa najnižim obuhvatom i vakcinacije i revakcinacije.

 

Tako je kod vakcinacije polio vakcinom Srednjobanatski okrug, sa u proseku 90,1 odsto vakcinisane dece, među regionima sa najnižim obuhvatom.

 

Kod revakcinacije, obuhvat je još manji. Tek 82,2 odsto. Kod vakcinacije petovalentnom vakcinom obuhvat je 90,1 odsto, a u Zrenjaninu 76,9 odsto.

 

Najmanje je dece vakcinisano MMR vakcinom – 72 odsto. Reč je o vakcini protiv malih boginja, zaušaka i rubeola. U Sečnju je revakcinacijom MMR vakcinom obuhvaćeno tek 40,6 odsto dece.

 

Komentar na ove podatke potražili smo u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin.

 

– Sprovođenje programa imunizacije na teritoriji Srednjobanatskog okruga u 2018. godini bilo je otežano zbog diskontinuiteta u snabdevanju pojedinim vakcinama. Niži obuhvat dece revakcinom polio posledica je prekida u distribuciji ove vakcine iz 2015. godine. I u 2018. godini bilo je prekida u snabdevanju MMR vakcinom, pa vakcinacija nije bila pravovremena nego u skladu sa raspoloživim količinama – navodi se u odgovoru glavnog epidemiologa dr Žanke Subić.

 

Uz prekide u snabdevanju, valja dodati i neodazivanje na vakcinaciju. Sve to je dovelo do porasta nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane dece.

 

U odgovoru koji je stigao iz Zavoda za javno zdravlje stoji i da se radi na što širem obuhvatu, tako što se ponovo pozivaju roditelji čija su deca nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana. Takođe, obavlja se preraspodela vakcina po okruzima i opštinama, odnosno vakcine se upućuju odande gde ima viška tamo gde nedostaju.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM