Društvo YSLAJDER

SREDNJA POLJOPRIVREDNA ŠKOLA DOBILA IZUZETNO VREDNU OPREMU

ZRENJANIN – Srednju poljoprivrednu školu u Zrenjaninu danas je posetio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima, gde se upoznao sa realizacijom projekta podrške Evropske unije ovoj obrazovnoj ustanovi, u vrednosti oko 200.000 evra.

U pitanju su sredstva koje je za određene poljoprivredne škole u Srbiji obezbedila britanska ambasada, za nabavku mehanizacije i opreme koja se koristi u nastavnom procesu i praktičnoj nastavi. Deo mehanizacije i opreme već je stigao u školu i uključen je u program obuke učenika.

– Odazvali smo se pozivu iz Evropske unije da učestvujemo u projektu, i našli smo se među 10 srpskih škola, od 49, koje su ušle u realizaciju projekta. Na osnovu naših potreba načinjena je i projekcija kako da nam se pomogne, a na tenderu za nabavku mehanizacije i opreme pobedila je italijanska firma. Do sada nam je stigla freza, rasipač za mineralno đubrivo, pneumatske makaze i deo opreme koju još nismo osigurali – kaže direktorica škole Milica Damjanović Tomin.

Ona najavljuje da će ostatak opreme stizati sukcesivno.

– Osim još mehanizacije stići će nam i oprema za veterinarske kabinete, i to je sve najmodernije iz te sfere. Dragocena nam je ovakva podrška. I do sada se nastava obavljala na kvalitetan način, a sada će to biti još na višem nivou – kaže direktorica, i ističe da su i đaci obradovani što će obuku imati sa kvalitetnom opremom.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je da je Gradska uprava i kod usvajanja budžeta tražila od svih da sredstva pokušaju da obezbede na druge načine i iz drugih izvora, a pre svega kroz kvalitetne projekte.

– Ovo je najbolji primer kako treba raditi i Srednja poljoprivredna škola prednjači u ostvarivanju kvalitetnih projekata. Sve škole i ustanove imaće podršku i grada i u pisanju projekata i u predfinansiranju, ali moraju slediti i ovakve sjajne primere, pre svega u dualnom obrazovanju. Ovde deca realizuju odličnu praksu i na njivama i u dvorištu škole, i u kabinetima – naglasio je Janjić.

Zadovoljni su i učenici, pa tako Vojislav Livada iz Zrenjanina napominje da ga raduje što će već kao učenik prvog razreda ove škole imati priliku da se obučava na savremenim sredstvima. Njegov stariji školski drug, Slobodan Vučetić iz Taraša, koji je učenik završnog razreda, kaže da je odabrao ovu školu jer se njegova porodica decenijama bavi poljoprivredom i stočarskom proizvodnjom.

– Ovde imamo šta da naučimo i teorijski i praktično. Moji planovi su da nastavim školovanje na poljoprivrednom fakultetu a onda da stečena znanja primenjujem u porodičnom gazdinstvu, gde se bavimo i ratarstvom i povrtarstvom ali i proizvodnjom mleka – napominje Vučetić.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Evo, ponovo se slika stručnjak za poljoprivredu i obrazovanje. Gde će nam biti kraj?
    Ali opet nevolja, sve to je finansirala ta „smrdljiva“ Evropa a nešto Ruse nisam primetio da finansiraju neke stvari u Srbiji sem što nam svakodnevno pljačkaju našu naftu i gas. Bolje bi bilo gradonačelniju da se bori za povratak Naftagas-a Zrenjaninu nego što se slika.

sinovoz