Društvo YTOP

SRAMOTNO STANJE LOGORA SMRTI TOPOVSKE ŠUPE

antinaci

ZRENJANIN – Udruženje antifašista Zrenjanina zahteva od državnih organa, kao i od organa Grada Beograda, da u što hitnijem roku pokrenu aktivnosti vezane za uređenje prostora na kojem se u Drugom svetskom ratu nalazio zloglasni nacistički logor Topovske šupe.

 

nacizam

 

U tom logoru je u toku nacističke okupacije ubijeno na hiljade Jevreja i Roma. Više od četiri hiljade banatskih Jevreja, a među njima najviše zrenjaninskih, u toku avgusta 1941. dovedeni su u logor, a ogromna većina njih stradala je u njemu ili u nacističkim dušegupkama.

 

„Za nevericu je činjenica da niko nije uhapšen zbog krađe spomen ploče na prostoru logora, tako da već pola godine ne postoji niti spomen natpis o mestu stradanja naših sugrađana. Zrenjaninski antifašisti traže uređenje prostora na kojem se nalazio logor i što hitnije isticanje nove spomen ploče. Prostor logora Topovske šupe mora služiti kao opomena do čega dovode ideje etničke, verske i rasne mržnje. Ovaj prostor mora biti mesto edukacije mladih građana Srbije. Oni moraju spoznati zlo ideje „zemlje i krvi“. Zaborav nacističkih zločina stvara prostor za rađanje novih zločinačkih projekata. To se ne sme dozvoliti“, navodi se u saopštenju Udruženja antifašista Zrenjanina, dostavljenom redakciji portala zrenjaninski.com.

Podeli članak
sinovoz
FAM