Društvo Vesti Zrenjanin

Sprovedena racionalizacija, nekoliko seoskih škola pridruženo matičnim

mreža javnih škola
Osnovna škola "Sonja Marinković"

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina su na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta usvojili odluku o mreži javnih osnovnih škola i predškolskih ustanova na području grada.

 

Po podacima iznetim u tom dokumentu, u gradu Zrenjaninu, u školskoj 2018/2019. godini, u 27 osnovnih škola ima ukupno 8.780 učenika. Od toga, njih 8.253 pohađa nastavu na srpskom, 396 na mađarskom, 50 na rumunskom i 81 na slovačkom jeziku. Osnovnu i srednju školu “9. maj”, koja obrazuje učenike sa smetnjama u razvoju, pohađaju 183 đaka.

 

Odlukom koja je usvojena na sednici Skupštine predlaže se da delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja u Zrenjaninu obavlja 19 osnovnih škola. Na spisku su i jedna osnovna škola za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju i jedna osnovna muzička škola. Takođe, sprovedena je i racionalizacija i optimalizacija. Nekoliko škola u seoskim sredinama pridruženo je matičnim, ili će funkcionisati kao izdvojena odeljenja gradskih škola.

 

Matične škole sa izdvojenim odeljenjima

 

Matične škole su “Đura Jakšić”, koja ima izdvojeno odeljenje u Jankovom Mostu samo sa nižim razredima, kao i OŠ “Sonja Marinković” koja ima dva izdvojena odeljenja. Jedno je u Mihajlovu, sa osam razreda, a drugo u Lukinom Selu, sa dva. OŠ “Svetozar Marković Toza” u Elemiru ima izdvojeno odeljenje u Tarašu. OŠ “Jovan Dučić” u Kleku ima izdvojena odeljenja u Lazarevu i Banatskom Despotovcu.

 

Škola “Đura Jakšić” iz Perleza matična je za školu u Knićaninu, a škola “Sveti Sava” u Stajićevu za škole u Lukićevu i Belom Blatu. Škola “Mladost” iz Tomaševca matična je za škole u Orlovatu i Botošu. Škola “Branko Radičević” iz Čente je matična za školu u Farkaždinu.

 

Škola “9. maj” ima odeljenja u Melencima i Stajićevu, a Muzička škola odeljenja u Kovačici, Aradcu i Melencima.

 

Mrežu predškolskih ustanova na teritoriji grada čine Predškolska ustanova iz Zrenjanina, koja obuhvata 19 dečijih vrtića i jednu bolničku grupu, kao i odeljenje pri Osnovnoj i srednjoj školi “9. maj” za decu sa smetnjama u razvoju. Ovo odeljenje obuhvata razvojnu grupu i pripremno – predškolski program. Tu su i dečiji vrtići pri seoskim osnovnim školama na području grada Zrenjanina. U fazi gradnje je i dvadeseti vrtić u gradu, u naselju Putnikovo.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM