Društvo YTOP

SPROVEDENA ANKETA, ŽENE NAVODILE NAJVEĆE PROBLEME

Jadranka Svirčev
Jadranka Svirčev

ZRENJANIN – Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Zrenjanin, na čelu sa predsednicom Jadrankom Svirčev, još sredinom novembra prošle godine započela je akciju postavljanja anketnih kutija u nekoliko institucija u Zrenjaninu, kao i u opštinama Sečanj i Žitište, sa ciljem da žene, popunjavanjem listića, iznesu probleme sa kojima se suočavaju.

Cilj je bio da se dopre do što šireg kruga žena – mlađih, starijih, zaposlenih ili ne, iz sela i grada. Nakon četrdesetak dana listići iz kutija sabrani su u prostorijama Sindikata i sumirani su rezultati.

– Svesni toga kakav je položaj žena u patrijarhalnom društvu, društvu tranzicije i velikih socijalnih, ekonomskih kao i vrednosnih promena, želeli smo da osluškujući glasove naših sugrađanki uobličimo dalje delovanje Sekcije žena, čiji je prvenstveni cilj poboljšanje njihovog opšteg položaja – istakla je Jadranka Svirčev. 

Glavni problem na koji su se žene usredsredile jeste nedostatak novca i siromaštvo. S tim u direktnoj vezi stoje nedostatak radnih mesta i niske plate.

– Šta raditi kada ostanete bez posla posle 20 godina radnog staža? Ko će mene sa 50 godina, kada mladi sa 30 godina ne mogu naći posao – napisala je jedna od anketiranih žena.

Drugi i najprisutniji problem koji su žene imenovale jeste pomeranje granice za odlazak u penziju.

– Svi znamo da se radni dan majki i supruga ne završava sa osmočasovnim radnim vremenom, već najveći broj njih nastavlja neplaćeni rad u svojim domovima, najčešće samostalno bez pomoći supružnika – navodi Svirčev.

Među predlozima anketiranih žena bilo je i da se zakonom zaštite osobe preko 50 godina starosti, kao i da se zakonski regulišu obavezni preventivni onkološki pregledi žena, kao i ginekološki pregledi jedanput godišnje. Problemi na koje su žene ukazivale odnosili su se i na porodično nasilje, ali i na mobing na radnom mestu.

– Moj predlog je da se u škole uvede neki predmet ili tema o nasilju nad ženama i diskriminaciji koju trpimo – navela je jedna od anketiranih.

Jadranka Svirčev je najavila da će Sekcija žena nastaviti i dalje intezivno da radi na poboljšanju uslova za bolji položaj žena u društvu.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.