Društvo YSLAJDER

SPONDILOZA VRATNOG I LUMBALNOG DELA KIČMENOG STUBA

pro physio medic

Najčešće posle urađenog rentgenskog snimka vratnog ili lumbalnog dela kičmenog stuba, rentgenolog u izveštaju piše da postoje spondilotične i unkariotične promene na kičmenim pršljenovima. Te promene su uglavnom uzrok za bol u vratu i leđima, jer je došlo do degenerativnih promena samih pršljenskih tela.

 

 

Sam rentgenski nalaz ne ukazuje na oboljenje ili bolest, nego su ove promene uzrokovane starenjem i mikrotraumama. Konstatovano je da degenerativne promene diskusa nisu viđene kao izolovan proces, već kao proces koji zahvata sve strukture, a u vratnom delu kičme to su najčešće diskusi između V-og i VI-og (C5C6), i VI i VII (C6C7) vratnog pršljena.

 

Kod osoba sa ovako izmenjenim koštano-zglobnim strukturama vratne kičme, do pojave tegoba i bolova može dovesti i najmanja trauma, nagli pokret glave, nepravilan položaj vrata u toku sna, ili u toku nekih radnih aktivnosti (kod vozača, daktilografa, rada na kompjuteru…) koje dovode do mikrosubluksacija u sitnim zglobovima. Inače, loš položaj glave u sklopu lošeg držanja u celini ubrzava razvoj degenerativnih promena.

 

Vratna spondiloza može dovesti do bolova koji se iz vratnog dela kičme šire prema ramenom pojasu i prema ruci. Nekada se bolovi mogu širiti prema glavi do čeonog dela praćeni glavoboljom i vrtoglavicom, pri pokretima i rotacijama glave praćeni krckanjem, a tokom noći se mogu javiti ukočenja.

 

Degenerativne promene lumbalnog dela kičme dovode do promene oblika i funkcije tog segmenta. Najčešće zahvataju strukture između IV i V (L4L5) lumbalnog i V i I-og (L5S1) sakralnog  pršljena. Bol se može javiti lokalno u donjem delu leđa, a može se širiti i do stopala jedne ili obe noge.

 

Zato je fizikalna terapija broj jedan u svetu izbor za zalečenje i usporenje ovih procesa. Tim u ambulanti za rehabilitaciju Pro Fizio Medik pobrinuće se, uz najsavremenije metode lečenja fizikalnim procedurama, da maksimalno otkloni bol i vrati u funkciju vratni ili lumbalni segmenet kičmenog stuba.

 

„Ovakvi pacijenti su naša svakodnevnica, a uspešnost rehabilitacije iznosi preko 90 odsto. Nemojte čekati, trpeti ili odlagati, već zakažite svoj termin na vreme“, poručuju iz ambulante za rehabilitaciju Pro Fizio Medik.

 

Adresa ambulante za zdravstvenu rehabilitaciju i fizikalnu terapiju „Pro Fizio Medik“:

 

Ulica: Milana Stanivukovića 27/7 – kod nove medicinske škole

 

Radno vreme: od 9h do 19h

 

Telefoni: 023/531-115 i 064/33-88-474

 

Facebook stranica: www.facebook.com/prophysiomedic

 

Mail: prophysiomedic@gmail.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz