Društvo

„Španci“ iz škole „Žarko Zrenjanin“ nižu nagrade i šire prijateljstva

Osnovne škole "Žarko Zrenjanin"

Grupa učenika i nastavnika Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina boravila je u Institutu Servantes u Beogradu, gde su dodeljene nagrade i otvorena izložba najboljih radova pristiglih na konkurs Trećeg nacionalnog takmičenja za najbolji strip na španskom jeziku, pod nazivom „Una aventura en Hispanoamerica“, namenjenog učenicima koji u školama uče španski jezik.

 

Prvu nagradu na ovom konkursu osvojila je učenica osmog razreda  Teodora Pavlov, a među najboljih deset takođe su nagrađene Maša Tucić, Miljana Vulović i Staša Tucić.

 

Osim nagrađenih, svoje mesto na izložbi našli su i radovi Nađe Palalić, Anastasie Brusin, Jane Pavlović, Milice Medić, Milane Jokić, Bojane Kvrgić i Damjana Čavića.

 

Ovo druga godina kako učenici Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ učestvuju i osvajaju priznanja na ovom takmičenju.

 

„Čestitamo učenicama, kao i njihovim nastavnicama španskog jezika Vesni Bjelić i Aneli Milin“, kažu u ovoj školi.

 

 

Inače, OŠ „Žarko Zrenjanin“ dobila je zvanični poziv od škole „Maria Montesori“ iz grada Piura u Peruu da učestvuje u projektu „Želim da te upoznam“ (Quiero conocerte).

 

U pomenuti projekat uključeni su učenici 1. i 2. razreda tamošnje srednje škole i zrenjaninski učenici koji pohađaju sekciju ili dodatnu nastavu iz španskog jezika.

 

Zadatak učesnika je da predstave u pisanom obliku sve što smatraju interesantnim za učenike sa kojima su ovim projektom povezani: zemlju, grad, region u kom žive, običaje svoje zemlje, zanimljivosti, gastronomiju svog regiona, turistička mesta koja im se čine interesantnim, delove tradicije s kojim bi upoznali drugu stranu, svoju školu, članove španske sekcije i još mnogo toga.

 

Ono što je posebno zanimljivo učenicima i što im predstavlja veliki izazov jeste činjenica da će oni pisati i predstaviti sebe i svoje okruženje na drugom stranom jeziku, jeziku koji vole i u kom su se već pokazali veoma uspešnim. To su učenici koji se već od šestog razreda pripremaju za takmičenje koje im sledi tek za dve godine, koji su osvajali nagrade Instituta Servantes, koji su školu predstavljali na republičkom takmičenju iz stranih jezika i kojima komunikacija sa učenicima španskog govornog područja nije strana – s obzirom na to da su već učestvovali u međunarodnom projektu „Osos de peluche“, koji su nedavno realizovali sa Argentinom u okviru jednog od projekata organizacije „I earn“.

 

Učenici iz Perua vredno rade na svom projektu i njihovu knjigu u školi „Žarko Zrenjanin“ željno očekuju tokom juna. Samo oni koji znaju španski imaće priliku da se upoznaju sa običajima dalekog Perua. Knjiga će se nalaziti u školskoj biblioteci i predstavljaće, kako izvor informacija o Peruu, tako i uspomenu na jedno divno prijateljstvo i druženje sa vršnjacima sa drugog kraja sveta.

 

Podeli članak