Društvo

ŠKOLA UKINULA RUMUNSKI JEZIK!

JANKOV MOST – Na sednici Saveta Mesne zajednice Jankov Most seosko rukovodstvo je informisano da je u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Zrenjaninu, odnosno njenom odeljenju u Jankovom Mostu, ukinut rumunski jezik koji su deca učila fakultativno.

Jankov Most
Jankov Most

Ista informacija saopštena je i na tradicionalnom zboru meštana koji se svake godine održava 2. januara. Meštani su ogorčeni ovim potezom, kao i činjenicom da se ukida i regionalna radio stanica „Zrenjanin“, a samim tim i emisija na jezicima manjina.

Povodom ove informacije, upućen je oštar protest, jer predstavnici ovog naroda to doživljavaju kao atak na prava rumunske manjinske zajednice, zagarantovana Ustavom Republike Srbije.

Savet Mesne zajednice Jankov Most zauzeo je stav da se uputi zahtev Nacionalnom savetu Rumuna, sa sedištem u Novom Sadu, da se traži vraćanje rumunskog jezika u nastavni program.

Podsećanja radi, Jankov Most je nastanjen pretežno pripadnicima rumunske zajednice, u osnovnoj školi se nastava odvija na rumunskom jeziku za decu od prvog do četvrtog razreda, a fakultativno za decu od petog do osmog razreda. Za decu koja odlaze da studiraju u Rumuniju, ovo je veoma važno, jer se od njih traži dobro poznavanje jezika i pismena potvrda o tome.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.