Društvo YTOP

ŠKOLA IZ ZRENJANINA JEDINA IZ SRBIJE U SVETSKOM DRUŠTVU

ZRENJANIN – Pre tačno godinu dana, Osnovna škola „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina se, na inicijativu nastavnice španskog jezika Anele Milin, priključila organizaciji iEARN, međunarodnoj obrazovnoj i resursnoj mreži, odnosno najvećoj svetskoj neprofitnoj globalnoj mreži koja nastavnicima i mladima pruža mogućnost da, koristeći internet i savremene tehnologije u radu na obrazovnim projektima, unapređuju učenje i doprinose reformama u svetu.

 

škola

 

U aktivnostima ove mreže učestvuje oko dva miliona mladih, 50.000 edukatora, 30.000 obrazovnih ustanova u 140 država, a saradnja se ostvaruje na 30 jezika. Osnovna škola „Žarko Zrenjanin“ je jedina obrazovna ustanova u Srbiji koja je članica pomenute organizacije.

 

– Obrazovna mreža iEARN je namenjena nastavnicima i učenicima koji su zainteresovani da se uključe u interaktivne onlajn edukativne projekte, u radionice i forume, onlajn kurseve za obuku, da traže partnere za edukativne projekte i unapređuju međunarodnu saradnju. U sklopu te saradnje, prva aktivnost u koju smo se uključili nosila je naziv „Zmajevi koji govore širom sveta“, u kojoj su učestvovali učenici iz 34 države, a organizovana je u čast Januša Korčaka, borca za dečja prava. U okviru tog programa, u školi smo ugostili ambasadora Poljske Tomaša Njegođiša, zamenicu ambasadorke Izraela Dženi Sedov, zatim Ruti Hotzen iz Izraela i Sašku Vitanovu iz Bugarske, kao i gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, koji su propratili naše aktivnosti – ističe nastavnica Anela Milin.

 

škola

 

Ove jeseni zrenjaninska škola priključila se još jednoj globalnoj akciji organizacije iEARN, koja nosi naziv „Lale i narcisi“. Krajem novembra sve škole učesnice u projektu zasadile su lukovice i tokom dve nedelje prate njihovo nicanje i rast, sve se fotografiše i šalje na globalni forum.

 

– Ovo predstavlja učenje kroz projekte. Deca posmatraju i mere, pa svoja zapažanja postavljaju na forum iEARN-a. Postavljaju istraživačka pitanja i diskutuju. Narcisi i lale su odlični za praćenje zato što se svuda u svetu sade krajem novembra. Sve škole učesnice tako mogu da rade u isto vreme i da sarađuju – objašnjava Milin.

 

Učenici šest odeljenja škole „Žarko Zrenjanin“, kao i članovi ekološke sekcije, sa nastavnicama Ljudmilom Vorkapić, Anelom Milin, Milicom Kirćanski, Kristinom Barši, Renatom Lazar Dekanj, Emilijom Ćorović i Ivanom Vukov, posadili su tom prilikom 250 lukovica lala i 25 narcisa.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.