Društvo

Siromašnima olakšati plaćanje grejanja

ZRENJANIN – Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Gradska toplana“ Aleksandar Starčević predložio je Skupštini grada Zrenjanina da se formira Fond za energetsku efikasnost.

Toplana 2

Cilj Fonda bi, kako je naveo, bio da se poboljša položaj socijalno ugroženih građana i da im olakša plaćanje grejanja. Ali, i da se pomogne građanima ili skupštinama stanara pri povećanju energetske efikasnosti, zameni stolarije, poboljšanju izolacije objekata, popravci fasada i sličnom.

Starčević je naglasio da bi lokalna samouprava morala da vodi računa i o socijalnom delu priče, kada je grejanje u pitanju, i dodao da će svi građani, kada bude formiran takav Fond, moći da se prijave Gradskoj upravi, a na osnovu usvojenih kriterijuma biće određivano u kom će im procentu Grad pomoći.

– Grad ima novu toplanu, cevovod, tarifni sistem i mislim da u narednih trideset godina, što se infrastrukture tiče, možemo biti mirni. Grejanje je najskuplje onda kada ga nema. Toga više neće biti, a o cenama možemo razgovarati iznoseći argumente – istakao je Starčević.

Na sednici lokalnog parlamenta je usvojen je predlog da se pokrene inicijativa za uspostavljanje javno – privatnog partnerstva u oblasti povećanja energetske efikasnosti.

Pomoćnik gradonačelnika Ivan Dević je pojasnio da će lokalna samouprava pokušati da pronađe privatnog partnera koji bi učinio sve ono što je potrebno zarad povećanja energetske efikasnosti pojedinih objekata, poput škola.

Ovakvo partnerstvo, kako je rekao, bilo bi jedinstveno za naš grad, možda i u našoj zemlji, i predstavljalo bi revolucionaran pristup toj oblasti.

Direktor „Gradske toplane“ je juče, sa skupštinske govornice, takođe, predstavio izveštaj o minuloj grejnoj sezoni, punih pola sata iznoseći podatke o realizovanim investicijama, stabilnosti grejnog sistema i kvalitetu grejanja, kao i hronologiju uvođenja tarifnog sistema.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.