Društvo

SEKSUALNO OBRAZOVANJE: 14 učenika Poljoprivredne škole ima decu!

NOVI SAD, ZRENJANIN – I ove godine, kao i prethodne dve, đaci iz gotovo svih vojvođanskih srednjih škola biće u prilici da od posebno obučenih edukatora slušaju vannastavna predavanja na temu reproduktivnog zdravlja, najavila je pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić.

Poljoprivredna škola u Zrenjaninu
Poljoprivredna škola u Zrenjaninu

Na konkursu pod nazivom „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, prošla je 71 srednja škola. Među njima je i Poljoprivredna škola u Zrenjaninu u kojoj je i u minuloj školskoj godini održavana nastava o seksualnom obrazovanju.

– Upravo smo juče potpisali ugovor sa pokrajinskim sekretarijatom. U našoj školi ima 14-oro učenika koji su roditelji, dakle koji, iako mladi, već imaju svoju decu, i zato smo smatrali da je veoma važno da uvedemo vannastavna predavanja na temu zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju. Smatramo da je to izuzetno važna tema za mlade, a naša pozitivna iskustva iz prethodne školske godine uticala su na to da i u narednom periodu sprovodimo ova predavanja. Nastavu, inače, drži naš pedagog koji je prošao obuku – kaže za portal „Zrenjaninski“ direktorka Poljoprivredne škole Milica Damjanović Tomin.

Ona kaže da su neke srednjoškolske obrazovne ustanove, posle pritisaka koji su pristizali iz desničarskih organizacija, inače oštrih protivnika uvođenja seksualnog obrazovanja u prosvetni sistem, odustali od organizovanja ovih vannastavnih aktivnosti. Među prvima je zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju uvela Zrenjaninska gimnazija, još pre dve godine, ali je u međuvremenu odustala od toga, što je danas za naš portal potvrdio i direktor škole Milan Radaković.

Gimnazija odustala od projekta
Gimnazija odustala od projekta

Uprkos protivljenju „Dveri“ i sličnih desničarskih političkih partija i organizacija, iz godine u godinu sve veći broj škola učestvuje u projektu „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“. Pokrajinska sekretarka Marinika Tepić je izrazila veliko zadovoljstvo što su đaci, profesori, direktori, školski odbori, a pre svega roditelji, prepoznali značaj tog projekta.

– Kada smo pre tri godine krenuli sa pilot projektom u njemu je učestvovalo deset škola sa otprilike hiljadu đaka. Danas se taj broj uvećao za sedam puta i kada je reč o školama i kada je reč o učenicima. Ako spojimo sve tri godine, koliko se ovaj jedinstveni projekat već sporovodi u Vojvodini, dolazimo do podataka da je oko 12.000 šesnaestogodišnjaka prošlo ili će u narednoj školskoj godini proći kroz projekat i naučiti gotovo sve o njihovom zdravlju i reproduktivnom zdravlju – ističe Tepić.

Istraživanja Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazuju da mladi sve više dolaze do informacija putem interneta, a najmanje od stučnih lica, što kasnije dovodi do nemerljivih posledica i to ne samo kada je reč o neželjenim trudnoćama, već i do mnogobrojnih polno prenosivih bolesti.

– Upravo zato je radna grupa sastavljena od eminentnih stručnjaka iz oblasti ginekologije, urologije, psihologije, epidemiologije i omladinskog rada pažljivo kreirala i program i priručnik namenjen srednjoškolcima – veli Marinika Tepić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.