Društvo

SAZNAJEMO: Koje će zanimanje u narednim godinama biti najtraženije

U narednih pet godina samo „Mrkšićevim salašima“ biće potrebno 100 kvalifikovanih mesara, o ostalim klanicama, mesarama i marketima u gradu i okolini, da se i ne govori. A u školi „Uroš Predić“ u ovom momentu prvi razred mesarske struke završava 15 učenika. Do diplome i posla, treba im još dve godine a dotada na izlogu svake mesare ili marketa u gradu stajaće oglasi „traži se mesar“.

????????????????????????????????????

– Jedva smo upisali ovih 15 učenika prošlog septembra i to nakon cele decenije, kaže za portal „Zrenjaniski“ Jugoslav Bogdanović, direktor hemijsko – prehrambene škole. – Nadam se da ćemo u septembru moći da formiramo kompletno odeljenje od 30 učenika, s obzirom da su sada valjda već svi shvatili, i đaci i roditelji ali i lokalna vlast, da su ovakva odeljenja i ova škola jako potrebni, dodaje Bogdanović.

Bogdanović dodaje da se  dopisom našem ministarstvu obratila Slovačka koja predlaže našoj državi da školouje mesare,  jer slovački mesari odoše u Nemačku. Tako to ide u svetu a kod nas, zasada, dobri mesari se sele iz radnje u radnju.

Mesara Pap traži radnike

Da nađe dobrog mesara -prodavca ima i Živan Ilić, vlasnik čuvene mesare „Žika“. Ja sam za ovih 25 godina imao nekoliko mesara, čak i iz bivšeg BEK-a, i nisu se dugo zadržavali, priča Živan. – Ja uđem u mesaru a oni stoje skrštenih ruku. U mesari uvek ima šta da se radi i za to treba imati i znanja i ljubavi. Na potezu od Male pijace do Šećerane bilo je 12 mesara, sad ima dve. Bez dobrog mesara nema opstanka, priča Žika i dodaje da su mesare držali i strugari i ko sve ne, ali na kraju potrošači ipak odaberu ono što vredi.

Za to malo iskusnih majstora što je u gradu koji se dičio BEK-om i vrhunskom klaničnom industrijom preostalo, prelazni rok je stalno otvoren pa oni kruže od mesare do mesare u potrazi za boljim uslovima rada i naravno većom platom. Koliko je danas plata vrhunskog mesara nismo uspeli da saznamo jer je to u svim kompanijama tajna. Mesar prodavac može da zaradi i do 50 hiljada dinara mesečno, što možda i presudno utiče na to da se više od decenije, neko u Zrenjaninu hoće da uči za mesara.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz