Društvo Vesti Zrenjanin

Savetnik za zaštitu prava pacijenata zaprimio 64 prigovora

savetnik za zaštitu prava pacijenata
Foto: Pixabay

Savetnik za zaštitu prava pacijenata Grada Zrenjanina tokom prošle godine zaprimio je ukupno 64 prigovora pacijenata u vezi sa povredama njihovih prava. Ovo se navodi u izveštaju o radu Gradske uprave Zrenjanin za 2018.

 

Sve prijave su podnete usmeno na zapisnik ili pismeno savetniku. Od ukupnog broja, 39 prigovora je bilo osnovano, a preostalih 25 neosnovano.

 

„Prava koja su najčešće bila povređena jesu prava na dostupnost zdravstvene zaštite i na kvalitet zdravstvene usluge, kao i pravo na poštovanje pacijentovog vremena“, stoji u izveštaju.

 

Savetnik za zaštitu prava pacijenata je sve prigovore rešavao u zakonom propisanim rokovima.

 

„Direktori ustanova na koje su se prigovori odnosili, a to su, između ostalog Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, Opšta bolnica „Đorđe Jovanović“ i Zavod za javno zdravlje, u svim slučajevima su postupali u zakonom propisanim rokovima. Postupali su i u skladu sa izveštajima i predloženim merama savetnika. Mere koje su se preduzimale jesu otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i pružanje adekvatne zdravstvene zaštite pacijentu“, ističe se u izveštaju.

 

U toku prošle godine, savetnik je pružio više od 800 saveta pacijentima. To je činio putem telefona, ili ličnim kontaktom, i više od 60 puta je odlazio u pomenute ustanove.

 

Slika zdravlja grada Zrenjanina

 

Na nivou Zrenjanina se, inače, izrađuje plan javnog zdravlja. Ovaj posao se obavlja uz podršku Stalne konferencije gradova i opština, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije. Do sada su, u periodu od septembra 2017. do aprila 2018. godine, organizovana četiri ciklusa radionica kako bi se kroz učešće u procesu strateški isplaniralo javno zdravlje.

 

„Rešenjem gradonačelnika je formirana radna grupa za izradu Plana javnog zdravlja grada Zrenjanina. Tokom 2018. prikupljene su sve relevantne informacije i u toku je izrada Slike zdravlja grada Zrenjanina. Njom će, između ostalog, biti obuhvaćeni mreža zdravstvenih ustanova, podaci o kolektivnoj ishrani, nivou radijacije, zelenim površinama, zaraznim i nezaraznim bolestima, buci i kvalitetu vode i vazduha“, zaključuje se u izveštaju o radu Gradske uprave Zrenjanin.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM