Društvo

Romsko pitanje prioritet

ZRENJANIN – Trenutno na teritoriji grada Zrenjanina živi više od pet hiljada pripadnika romske populacije, koji pokušavaju da reše svoje elementarne potrebe i probleme sa kojima se susreću, rečeno je na sastanku predstavnika gradske Kancelarije za romska pitanja i lokalne samouprave.

Zrenjanin centar
Zrenjanin centar

Na sastanku je istaknuto i da su problemi detektovani, te da su razgovori o tome šta je potrebno učiniti u toku i da se očekuju dobri rezultati.

Poboljšanje komunikacije, otvorena podrška i zalaganje za jednake mogućnosti, zaključeno je, samo je jedan od odgovora u ovom trenutku.

Predstavnici Kancelarije za romska pitanja upozorili su da su romsko, a posebno romsko žensko pitanje, pitanja obrazovanja Roma, stanovanja, legalizacije objekata stanovanja, obrazovanja i uslova školovanja, njihove zdravstvene zaštite, zapošljavanja i učešća u političkom životu, goruća pitanja za koje se u ovom trenutku iznalaze mogućnosti za rešavanje.

Na sastanku je najavljeno i da će Savet za rodnu ravnopravnost Zrenjanina staviti ovu problematiku na prioritetno mesto u politici realizacije Akcionog plana, koji je donet u decembru 2014.godine i sprovodi se u saglasnost sa potpisanom Evropskom poveljom o rodnoj ravnopravnosti i obavezama koje iz toga proističu za grad.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.