Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

“Rezervati prirode” obeležavaju Svetski dan zaštite životne sredine

svetski dan zaštite životne sredine
Foto: Pixabay

Danas je Svetski dan zaštite životne sredine. On se širom sveta obeležava 5. juna raznim aktivnostima i kampanjama. Cilj je da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

 

Služba zaštite i održivog razvoja pri ustanovi “Rezervati prirode” iz Zrenjanina, zajedno sa čuvarima zaštićenog područja, ovaj dan obeležila je u Specijalnom rezervatu prirode “Ritovi donjeg Potisja”.

 

“Cilj ovogodišnjeg obeležavanja je nastavak praćenja prisustva i prostorne disperzije populacije belog i žutog lokvanja u zaštićenom području. Reč je o lokalitetima Jegmeč, Vrbica i Komonj. To je bila tema prošlogodišnjeg istraživanja sprovedenog sa Departmanom za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada”, saopštili su “Rezervati prirode”.

 

Pročitajte još: Nastavljeno uređenje Bagljaškog kanala, jedan deo će biti zacevljen

 

Generalna skupština UN odredila je 5. jun kao Svetski dan zaštite životne sredine. Tog dana je, 1972. godine, u Stokholmu, održana konferencija o zaštiti životne sredine.

 

U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje propagiraju odgovoran odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uključuje i vladin i nevladin sektor.

 

Tema ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine je “Vreme je za prirodu”. Odnosi se na biodiverzitet, odnosno predstavlja poziv na akciju za borbu protiv ubrzanog gubitka vrsta i degradacije prirode i staništa biljnih i životinjskih vrsta.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM