Društvo

Razvojno savetovalište za decu dobilo novi logopedski set

Razvojno savetovalište za decu

Zahvaljujući akciji koju je pokrenuo Radio Klik FM i u koju su se Zrenjaninci zdušno uključili, za Razvojno savetovalište u Dečijem dispanzeru Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ kupljen je novi logopedski set koji će umnogome olakšati rad sa najmlađim pacijentima koji imaju problem sa govorom.

 

– Godišnje kroz ambulantu prođe više od 4.000 malih pacijenata iz svih opština Srednjobanatskog okruga. Zahvaljujući ovom setu, koji spada u najmodernije, i ima ga samo nekoliko zdravstvenih ustanova u Srbiji, rad sa najmlađima biće mnogo lakši i efikasniji. Pravilan izgovor veoma je važan za kvalitetan razvoj dece i roditelji to sve češće prepoznaju, pa mi u toku meseca, u dve smene, radimo i sa 300, 400 mališana – kazala je logoped Zorica Stevanov.

 

Glavni urednik radija Klik FM Vladimir Mušicki podsetio je da je ova medijska kuća pokrenula akciju u maju i da je za nepunih pola godine prikupljeno 334.768 dinara, što je bilo dovoljno za kupovinu logopedskog seta.

 

– Presrećni smo što smo uspeli da prikupimo novac, ali to ne bi bilo moguće bez naših slušalaca, humanih i dobrih ljudi, donatora a posebno bih izdvojio dva deteta – Ognjena Milovanovića i Mateju Balani, koji su, umesto poklona za rođendane, zamolili drugare da uplate novac za ovu akciju. Takođe, istakao bih i Stevu Kočalku, zrenjaninskog privrednika, koji je kad smo se već negde potpuno iscrpili, rekao da podvučemo crtu i da će on dodati ono što nedostaje. I tako je kupljen set – izjavio je Mušicki.

 

Simboličnom uručivanju donacije prisustvovao je i vlasnik firme „Valor“ Steva Kočalka, koji je rekao da se nije dvoumio, jer zna kako je to biti diskriminisan kao dete zbog bilo kog nedostatka.

 

– Ako može da se pomogne, pogotovo deci, nema razmišljanja – istakao je Kočalka.

 

Dr Nikoleta Kovačev, koja je na čelu Razvojnog savetovališta tri decenije, istakla je da sve više mališana ima problema sa govorom jer malo komuniciraju a mnogo koriste računare, telefone i vreme provode pred televizorom.

 

A kako izgleda rad sa novim logopedskim setom demonstrirali su blizanci iz Čente koji će uz pomoć njega lakše savladati izgovor slova L i R koja ih muče. Ove mališane majka dovodi iz Čente bar jednom nedeljno, što uopšte nije jednostavno a ni jeftino, ali to je već neka sasvim druga priča.

 

Razvojno savetovalište za decu

 

Podeli članak
sinovoz
FAM