Društvo

Razvojno savetovalište za decu dobilo novi logopedski set

Razvojno savetovalište za decu

Zahvaljujući akciji koju je pokrenuo Radio Klik FM i u koju su se Zrenjaninci zdušno uključili, za Razvojno savetovalište u Dečijem dispanzeru Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ kupljen je novi logopedski set koji će umnogome olakšati rad sa najmlađim pacijentima koji imaju problem sa govorom.

 

– Godišnje kroz ambulantu prođe više od 4.000 malih pacijenata iz svih opština Srednjobanatskog okruga. Zahvaljujući ovom setu, koji spada u najmodernije, i ima ga samo nekoliko zdravstvenih ustanova u Srbiji, rad sa najmlađima biće mnogo lakši i efikasniji. Pravilan izgovor veoma je važan za kvalitetan razvoj dece i roditelji to sve češće prepoznaju, pa mi u toku meseca, u dve smene, radimo i sa 300, 400 mališana – kazala je logoped Zorica Stevanov.

 

Glavni urednik radija Klik FM Vladimir Mušicki podsetio je da je ova medijska kuća pokrenula akciju u maju i da je za nepunih pola godine prikupljeno 334.768 dinara, što je bilo dovoljno za kupovinu logopedskog seta.

 

– Presrećni smo što smo uspeli da prikupimo novac, ali to ne bi bilo moguće bez naših slušalaca, humanih i dobrih ljudi, donatora a posebno bih izdvojio dva deteta – Ognjena Milovanovića i Mateju Balani, koji su, umesto poklona za rođendane, zamolili drugare da uplate novac za ovu akciju. Takođe, istakao bih i Stevu Kočalku, zrenjaninskog privrednika, koji je kad smo se već negde potpuno iscrpili, rekao da podvučemo crtu i da će on dodati ono što nedostaje. I tako je kupljen set – izjavio je Mušicki.

 

Simboličnom uručivanju donacije prisustvovao je i vlasnik firme „Valor“ Steva Kočalka, koji je rekao da se nije dvoumio, jer zna kako je to biti diskriminisan kao dete zbog bilo kog nedostatka.

 

– Ako može da se pomogne, pogotovo deci, nema razmišljanja – istakao je Kočalka.

 

Dr Nikoleta Kovačev, koja je na čelu Razvojnog savetovališta tri decenije, istakla je da sve više mališana ima problema sa govorom jer malo komuniciraju a mnogo koriste računare, telefone i vreme provode pred televizorom.

 

A kako izgleda rad sa novim logopedskim setom demonstrirali su blizanci iz Čente koji će uz pomoć njega lakše savladati izgovor slova L i R koja ih muče. Ove mališane majka dovodi iz Čente bar jednom nedeljno, što uopšte nije jednostavno a ni jeftino, ali to je već neka sasvim druga priča.

 

Razvojno savetovalište za decu

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz