Društvo YSLAJDER

RASPRAVA U ZRENJANINSKOM SUDU O NOVOM GRAĐANSKOM ZAKONIKU

sud

ZRENJANIN – U organizaciji zrenjaninskog Osnovnog suda danas je u sudskoj zgradi održana javna rasprava o nacrtu Građanskog zakonika Republike Srbije.

 

sud
Javna rasprava-radno telo

 

Skupu, kojem su prisustvovali predsednici sudova iz okruženja, kao i sudije, ali i advokati iz Zrenjanina,  predsedavalo je radno telo u kojem su bili profesor dr Miodrag Orlić, iz radne grupe za izradu prednacrta Građanskog zakonika, predsednica Višeg suda u Zrenjaninu, Biljana Martinović, zamenica predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu, Jelica Bojanić Kerkez i predsednik Osnovnog suda u Zrenjaninu Zlatoje Ankić, čelni čovek institucije koja je bila organizator i dobar domaćin ovog događaja.

 

Sekretar Osnovnog suda Tatjana Pavlović i portparolka Osnovnog suda Vladislava Stefanović, pripremile su uvodni rad na temu deliktne odgovornosti, u odnosu na sada važeće zakonske odredbe i u pogledu na one koje predviđa prednacrt zakona. Njihov uvodno izlaganje bilo je inicijacija za javnu raspravu u koju se uključio profesor dr Miodrag Orlić, kao i drugi učesnici na skupu.

 

sud
Javna rasprava o zakoniku

 

-Ovaj zakonik razlikuje se od običnog zakona, jer se obični zakoni rade brzo i za užu oblast. Zakonik na čijoj pripremi smo godinama radili obuhvata četiri velike oblasti i jedan opšti deo. Te oblasti su obligacije, stvarno pravo, nasleđivanje i porodično pravo. U tim oblastima mi imamo zakone, ali i slabosti a najslabije je uređeno stvarno pravo, naročito svojina i neki dodirni elementi. Tu ima i mnogo nerešenih problema iz prošlosti, koji se novim zakonskim rešenjima otklanjaju – ocenio je profesor Orlić, navodeći kao primer da kada se govori o milion nelegalno izgrađenih objekata u Srbiji, to potvrđuje potpunu neuređenost oblasti svojine.

 

-Ni kada nova zakonska rešenja stupe na snagu, neće odmah biti otklonjeni zaostali problemi, ali će to biti važan prilog za konačno uređenje ovih bitnih društvenih odnosa – najavio je profesor Orlić, podsećajući da je rad na novim zakonskim rešenjima trajao dugo, i da su se u međuvremenu smenjivale vladajuće garniture i različite partije u vlasti, ali je sastav i stav radne grupe ostajao nepromenjen, što je bilo bitno za izradu kvalitetnog prednacrta Građanskog zakonika.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.