Društvo Vesti Zrenjanin

RAK NAS UBIJA: Zabeležen rast broja obolelih od malignih bolesti!

opsta-bolnica

Lekari i medicinske sestre Onkološkog odeljelja Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ još jednom su skrenuli pažnju na rasprostranjenost raka, značaj prevencije i ranog otkrivanja, kao i na mogućnost pravovremenog lečenja. Konferencija za medije održana je u bolnici, povodom obeležavanja Meseca borbe protiv raka.

 

Dr Ljiljana Lazarević sa Onkološkog odeljenja ukazala je na statističke podatke po kojima se broj obolelih od malignih bolesti povećava, kako u svetu, tako i kod nas.

 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je 2008. broj obolelih od malignih bolesti iznosio 12,7 miliona. Taj broj je 2018. godine iznosio 18,1 milion. Procenjuje se da će u svetu tokom života jedan od pet muškaraca oboleti od raka, odnosno jedna od šest žena. Takođe, procene su da će jedan od osmorice muškaraca i jedna od 11 žena umreti od maligne bolesti.

 

Prema SZO, to je posledica nekoliko faktora. Najznačajniji su ukupan porast stanovništva, produžen životni vek, kao i promena određenih faktora povezanih sa socijalnim i ekonomskim razvojem.

 

Dr Lazarević je iznela podatke koji su izvađeni iz bolničkog registra u Zrenjaninu. Po tim podacima, od februara 2017. do februara 2018. godine zabeležena su 463 slučaja oboljevanja od malignih bolesti. Od marta 2018. do marta 2019. godine bilo ih je 559. To znači da je broj novoobolelih povećan. Najviše su bili zastupljeni rak debelog creva – 138 novih slučajeva, rak dojke – 133, rak prostate – 39… Slede rak želuca – 17 novih slučajeva, rak pankreasa – 14, rak bubrega – 11, rak mokraćne bešike – 10, rak testisa – 8, tumori mozga – 8…

 

rak nas ubija
Osoblje Onkološkog odeljenja zrenjaninske bolnice

 

U Srbiji se godišnje zabeleži 36.000 novih slučajeva malignih bolesti

 

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Vodeći uzroci oboljevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični kao i u većini zemalja u razvoju. Muškarci u našoj sredini najviše oboljevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate. Kod žena, maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice, koji su i najčešće uzrok smrtnog ishoda.

 

Srbija se, prema najnovijim procenama, a među 40 zemalja Evrope, svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom oboljevanja (nalazi se na 12. mestu) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi (na drugom mestu odmah posle Mađarske).

 

Tačan uzrok oboljevanja od raka se ne zna, ali znaju se faktori rizika. Postoje faktori na koje možemo uticati i oni na koje ne možemo. Faktori na koje ne možemo uticati su genetski faktori, a ono na šta možemo uticati su faktori spoljašnje sredine i naš stil i način života.

 

„Apelujemo na stanovništvo da se odaziva na pozive za preventivne skrining preglede. U našoj zemlji je još 2013. godine donet nacionalni program za skrining raka dojke, raka debelog creva i grlića materice. Skrining se radi kod zdravih osoba, međutim, ima slučajeva da se skriningom otkrije bolest, što pokazuje koliki je značaj ovih pregleda. Svaka rano dijagnostikovana maligna bolest ima veliku šansu da bude izlečiva. Zato apelujemo na sve da osluškuju svoje telo i čim primete neku promenu jave se izabranom lekaru, koji će ih uputiti na dalju dijagnostiku“, poručuju iz Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz