Društvo

Radioaktivni gromobrani u propalim firmama!

ZRENJANIN – Kampanja merenja radona u Srbiji, koju sprovodi Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, zvanično je započeta u Zrenjaninu.

Čelnici Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja
Čelnici Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja

– Radon je prirodan radiokativan gas, bez boje, mirisa i ukusa, koji nastaje radioaktivnim raspadom urana, ima ga svuda u prirodi, u izuzetno niskim koncentracijama, ali je opasan ukoliko se akumulira u stanovima i kućama – pojasnila je Maja Jeremić Savković, pomoćnik direktora za radijacioni sektor Agencije, ističući da je radon dokazano izuzetno štetan po zdravlje u slučaju duge inhalacije, i da je posle pušenja drugi po opasnosti uzročnik raka pluća.

Najavljena kampanja omogućiće da se on izmeri, uz pomoć pasivnih detektora, koji će biti postavljeni u boravišnim prostorima od tri do šest meseci, uz naknadne analize u laboratorijama, najavila je Jeremić Savković, na prezentaciji akcije u Gradskoj kući.

A pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Dušan Radišić istakao je da će grad i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ zdušno podržati akciju.

– Nadamo se da koncentracija radona u našem gradu nije visoka, ali ove preventivne akcije su neophodne i ako se utvrdi da na nekim lokacijama ima problema, naći ćemo efikasan načih da to saniramo – obećao je Radišić.

Slađan Velinov, direktor Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, podsetio je da je prošle godine odrađen popis svih radioaktivnih gromobrana u Srbiji. Od oko 4.000 gromobrana koji zrače, ostalo je još 740.

– U Zrenjaninu je bilo 85 radioaktvinih gromobrana, veći deo je uklonjen, ali je ostalo još 19, uglavnom u firmama koje su u restruktuiranju ili stečaju, ili u onim koji nemaju vlasnika – zaključio je Velinov, uz napomenu da se traži način da se opasni uređaji uklone i sa tih lokacija.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.