Društvo Vesti Zrenjanin

PROZOR U PROŠLOST: Zrenjanin je u oktobru oslobođen od fašista

dan oslobođenja

Kao i ranijih godina, i ove godine je u našem gradu obeležen 2. oktobar, Dan oslobođenja od fašizma. Ranije je to bio i Dan grada Zrenjanina, kada su najzaslužnijim građanima, iz različitih delatnosti, dodeljivane Oktobarske nagrade.

 

A evo i kako su protekli prvi dani oktobra 1944. u našem gradu.

 

U ranim jutarnjim časovima, 2. oktobra 1944. godine, čula se pucnjava u gradu jer su vođene borbe na prilazima i u predgrađima Zrenjanina. Najžilaviji otpor fašistička vojska je pružala u pravcu Zrenjanin polje – Fabrika stanica. Neprijateljski oklopni voz uspeo je da uspori prodor Crvene armije i boraca Severnobanatskog partizanskog odreda.

 

Međutim, već oko 14 časova, u grad su ušle prethodnice Crvene armije i banatskih partizanskih odreda. Neprijateljska vojska se povlačila prema Aradcu i Tisi, gde je planirala da organizuje odbranu. Prilikom odlaska, fašisti su minirali veće zgrade, neke industrijske objekte i logor. Organizovane grupe omladinaca, izvršavajući ranije dogovorene zadatke, uspevaju da spasu veći broj miniranih objekata. Tako je grupa Franje Sopčaka i Zorana Đukića uspela da spase veliki most koji je bio miniran. Iz okoline logora građani probijaju kapije i spašavaju logoraše iz zgrade logora koja je takođe bila minirana.

 

Pročitajte još: Svečano obeležen Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

 

Glavnina Crvene armije ušla je u grad oko 17 časova pod komandom maršala Tolbuhina, sa kojim je kao predstavnik građana vezu uspostavio Vita Cveta.

 

U večernjim časovima toga dana organizovane su straže po javnim zgradama i industrijskim objektima.

 

dan oslobođenja grada

 

Dan oslobođenja moramo obeležavati – to je naša obaveza

 

Sutradan, 3. oktobra, oko 10 časova, održana je prva sednica Narodnooslobodilačkog odbora, koji preuzima vlast u gradu. Za prvog predsednika izabran je Đorđe Marinković, otac narodnog heroja Sonje Marinković. Istog dana, Narodnooslobodilački odbor Petrovgrada uputio je građanima proglas u kome  je pisalo:

 

„Građani, Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi uz pomoć bratske Crvene armije oslobodili su Petrovgrad od krvave fašističke tiranije. NOO odbor preuzima današnjim danom svu upravnu vlast i garantuje nacionalnu i versku ravnopravnost, ličnu imovinu i slobodu misli“.

 

Od tada je prošlo više od sedam decenija, a one nas opominju da je obeležavanje ovog datuma naša obaveza kako zbog žrtava koje su pale u borbi protiv fašizma, tako i zbog toga da se to zlo koje je ostavilo nesagledive posledice na našu sredinu, zemlju i svet nikada više ne ponovi.

 

Za portal zrenjaninski.com piše istoričarka Nada Boroš

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.