Društvo

PROZOR U PROŠLOST: Prvi salon lepote u našem gradu

Pre tačno devedeset godina, marta meseca 1926. godine, otvoren je prvi  kozmetički salon u našem gradu. Salon lepote otvorile su sestre Veg u kući Benoa, prekoputa od nekadašnje kafane „Tisa“.

salon_lepote

Salon je imao ukusno uređene prostorije snabdevene najmodernijim kozmetičkim preparatima i aparatima, a želja sestara Veg bila je da pored negovanja kulta lepote naprave i korak ka savremenoj kulturi življenja u Velikom Bečkereku.

O tome kako je salon izgledao posvedočio je u svojoj zabelešci jedan savremenik:

„Prostor je bio moderno uređen, po ugledu na evropske kozmetičke salone. Iz lepo uređenog predsoblja, ulazilo se u salon koji je bio sav u belom, u kojem su se nalazile kabine. Svaka kabina bila je opremljena, za to doba, najsavremenijim aparatima za odgovarujuće tretmane. Bili su tu aparati za masažu lica, negu tela, uklanjanju pega, depilaciju, manikirske i pedikirske usluge. Kabine su bile uređene sa puno ukusa, a kreme i drugi kozmetički preparati nalazili su se u moderno oblikovanim flašicama i teglama. Posle uspešno obavljenog tretmana, mušterije bi lepše i sigurnije napuštale „Kuću lepote“, zapisao je ondašnji hroničar

Salon su vodile dve sestre Veg, ali centralna ličnost salona bila je Vilma Veg, rođena u Oteleku, u rumunskom delu Banata 1892. godine. Srednju školu je završila u Temišvaru i Velikom Bečkereku, a kozmetički zanat i kvalifikacije stekla je u Budimpešti.

Uvek atraktivna, savremenih pogleda, puna šarma i smisla za šalu, bila je omiljena i u mondenskim i umetničkim krugovima grada, jer se bavila i pisanjem. Pored velikog broja članaka, pisanih uglavnom za ženske listove i časopise, napisala je dve drame „Razbojnik“ i „Zalazak sunca“, kao i tekstove za operete „Lili je sedam godina“ i „Ko mi je žena“, koje su izvođene u ovdašnjem pozorištu.

Salon sestara Veg postao je i mondensko mesto Velikog Bečkereka, koga su u velikom broju posećivali ljubitelji umetnosti, pisci, slikari,  kulturni poslenici, ali i svi drugi Velikobečkerečani koji su bili rado viđeni gosti i posetioci ovog salona.

Salon je stekao  znatan broj stalnih mušterija koje su sa poverenjem prihvatale kozmetičke tretmane, ali i dobronamerne savete sestara Veg.

Vilma Veg preminula je u Zrenjaninu 1959. godine, u 67. godini života.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM