Društvo Vesti Zrenjanin

PROZOR U PROŠLOST: Nekada smo imali zanimljiva udruženja

udruženja u velikom bečkereku

Početkom tridesetih godina prošlog veka u našem gradu pojavila se ideja i inicijativa o osnivanju dva veoma zanimljiva, ali i neuobičajena  udruženja. U pitanju su Udruženje razvedenih žena i Udruženje razvedenih muškaraca.

 

Ideju o osnivanju, velikobečkerečke razvedene žene dobile su od raspuštenica iz Beča. One su početkom tridesetih godina prve osnovale svoje udruženje. Ne znamo kako, ali glas iz Beča vrlo brzo je stigao do našeg grada, Velikog Bečkereka.

 

Već krajem marta te iste godine, preduzimljive velikobečkerečke raspuštenice pokrenule su inicijativu za sazivanje konferencije. Na njoj su se dogovorile o načinu rada i programskim aktivnostima svoga udruženja.

 

Da bi privukle što veći broj bečkerečkih raspuštenica, organizatorke su uputile poziv budućim članicama sledeće sadržine: „Mi, raspuštenice mora da smo složne, da se udružimo, kako bismo zaštitili svoju nezaštićenu osobu, zajedničkom voljom i udruženim snagama od ružnih nasrtaja kojima smo izložene. Ogovaranje je uzelo velikog maha, pa neće biti žene raspuštenice, na koju neće prstom uprti kada se pojavi na ulici“.

 

Osnivačka konferencija ovog udruženja zakazana je za 2. aparil 1930. godine.

 

Međutim, verovatno dobro upoznati sa ovom inicijativom, prvog aprila, dan ranije, u kafani „Jadran“, razvedeni muškarci osnivaju svoje – Udruženje razvedenih muškaraca. Za predsednika Udruženja izabran je Živa Stanković, činovnik u gradskoj upravi. Pošto je preuzeo novu dužnost, predsednik Stanković je u svom prvom izlaganju naglasio da će ovo udruženje težiti ka tesnoj saradnji sa Udruženjem razvedenih žena. Kako je objasnio, oba udruženja se bore za iste ciljeve.

 

Kao znak posebnog poštovanja prema prethodnom udruženju, predsednik je naglasio da će na osnivačku skupštinu pozvati i organizatorke ženskog udruženje, čija imena, nažalost, nismo saznali, kako bi sačinili zajedničke programe za svoje aktivnosti.

 

Udruženja imala mali broj članova

 

Ali, i pored svih napora i domišljatosti, i jedno i drugo udruženje ostalo je sa malim brojem članova. Izgleda da su se raspuštenici u Velikom Bečkereku opredelili za samostalnu borbu protiv ružnih ponašanja i nasrtaja.

 

Prema novinskim izveštajima, na osnivačkoj skupštini Udruženja razvedenih žena, zakazanoj za 2. april, bilo je svega nekoliko njih, verovatno organizatorki. Ali, i one su tašnama i rukama skrivale svoja lica od znatiželjnika.

 

Kako su oba udruženja ostala sa malim brojem članova, vrlo brzo su se ugasila i prestala sa radom.

 

Za portal zrenjaninski.com piše istoričarka Nada Boroš

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz