Društvo YSLAJDER

PROZOR U PROŠLOST: NAJLEPŠE KUPALIŠTE NA BEGEJU

U ovim vrelim letnjim danima, kada sunce nemilosrno prži, a svi mediji upozoravaju na kojekakve meteo alarme,  uznemireni, stariji građani povlače se u hladovinu svojih domova, sećajući se sa setom starih, „dobrih“ vremena, prvenstveno „Brankovana“, najlepše plaže na Begeju, a prema pisanju ondašnjih novina i Vojvodine.

 

kupalište

 

Poznato kupalište „Brankovan“ izgradio je 1931. godine Velikobečkerečanin Đoka Brankovan, na obali Begeja iza današnjeg SUP-a.

 

Gradnju kupališta započeo je, zapravo, još 1923. godine kada je kupio kuću u tadašnjoj Krunskoj ulici, danas ulica Dr Zorana Kamenkovića, a onda je kupovao plac po plac zemljišta, sve dok se nije spustio na samu obalu Begeja. Kako su obale Begeja, kao i danas, bile zarasle u trsku i šikaru, nerealno je delovala njegova ideja da će baš na Begeju izgraditi moderno kupalište i sportski centar za sportove na vodi.

 

Međutim, uporni Brankovan, nakon završetka Trgovačke ademije i kraćeg putovanja po svetu, te 1931. godine uspeo je prema svojoj zamisli da izgradi moderno kupalište na kojem su se odvijala i sportska takmičenja za sportove na vodi, plivanje i vaterpolo utakmice. Radi rekreacije kupača, na kupalištu su bile postavljene i gimnastičke sprave i izgrađeni tereni za fudbal, odbojku i košarku.

 

Na „Brankovan“ se ulazilo na dva ulaza, iz Krunske ulice (Dr Zorana Kamenkovića) i sa Begeja. Kupačima su hladovinu pravili ogromni kestenovi sa obale i jablanovi sa druge, ulične strane, a ružičnjak u dva nivoa ukrašavao je unutrašnjost kupališta.

 

Samo kupalište, za to vreme, bilo je moderno opremljeno. Imalo je kabine za presvačenje, osmatračnicu na kojoj su stajali spasioci, talpu za bezbedno kupanje dece, a prostor za kupače bio je obeležen, radi njihove bezbednosti.

 

Radi odvijanja sportskih aktivnosti postavljene su tribine za gledaoce, mesta za sudije i žiri i postolja za pobednike.

 

 

Najlepši deo kupališta, međutim, bio je restoran „Abacija“, nazvan po starom imenu grada Opatije, koji je svojom lepotom očaro Đoku Brankovana. U dvorištu restorana ispod velikih suncobrana, bili su postavljeni kameni stolovi i drvene, udobne, stolice za osveženje kupača hladnim pićima, toplim i hladnim jelima. U samom restoranu nalazio se stakleni akvarijum sa živim ribama, te su gosti mogli pokazati prstom ribu koju žele da im se pripremi.

 

Zbog svega toga mnogobrojni građani i mladi i stariji, ovde su provodili svoje letnje dane uz plivanje, različite sportske aktivnosti i zabave, poput izbora najlepše devojke grada.

 

„Brankovan“ je uveliko nadživeo svoga osnivača Đoku Brankovana, koji je preminuo 1938. godine u 44. godini života. Nakon njegove smrti sve poslove oko kupališta preuzeo je njegov sin Stevan, a nakon Drugog svetskog rata ono je nacionalizovano.

 

Međutim, Zrenjaninci su se kupali na „Brankovanu“ sve do šezdesetih godina prošlog veka.

 

Nada Boroš

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • I ovo kupalište su uspeli da unište nesposobni nekadašnji vlastodršci. Pre 100 godina smo u Zrenjaninu imali modernije, sadržajnije, čistije kupalište nego sada na Peskari i Izletištu na Tisi. Toliko o sadašnjim vlastodršcima… Kada će pamet Zrenjanina da preume vođenje grada?! NIKADA!

sinovoz
FAM