Društvo Slobodno vreme

PROZOR U PROŠLOST: Kako je funkcionisala pošta u našem gradu

pošta srbije

Povodom projekta JP„Pošta Srbije“, kojim se i Zrenjanin našao na poštanskim markicama, objavljujemo prigodno podsećanje na početke pošte u našem gradu.

 

Da bi adekvatno i sigurno naplatila svoje usluge, pošta uvodi poštanske marke kao sredstvo plaćanja za sve poslove u poštanskom saobraćaju.

 

Prva poštanska marka u Vojvodini, pa i kod nas, uvedena je 1850. godine. Međutim, da bi predali pismo ili neku drugu pošiljku građani su morali da dolaze u zgradu pošte gde su obavljali sve poslove, od kupovine marke do predaje pošiljki. To je bio problem za sve one koji su bili udaljeni od centra grada.

 

Zbog toga pošta u Velikom Bečkereku 1886. godine postavlja prve poštanske sandučiće, kako bi omogućila korisnicima poštanskih usluga bržu isporuku pošiljki. Njihov broj, međutim, nije bio dovoljan pa su građani iz predgrađa opet morali da dolaze do užeg centra grada kako bi svoju pošiljku ubacili u poštanske sandučiće. Pored toga, iz tih sandučića poštanske pošiljke su vađene ručno, pa je moglo doći, a i dolazilo je, do zloupotrebe, naročito kod pisama u kojima je slat i novac.

 

Kako bi rešila ove probleme, pošta nakon desetak godina, uvodi nove poštanske sandučiće, jarko crvene boje, radi prepoznavanja i uočavanja i rapoređuje ih u mnogo većem broju širom grada. Pored toga novopostavljeni poštanski sandučići praznili su se automatski, što je sprečavalo zloupotrebu poštanskih pošiljki.

 

 

Poštanski bicikli

Do promena u efikasnosti dostave poštanskih pošiljki u našem gradu dolazi 1898. godine kada je za raznošenje pošiljki uveden bicikl. To je bio veliki iskorak za brže dostavljanje svih pošiljki, a posebno telegrama, koji su tokom dana raznošeni više puta.

 

Sve do kraja XIX veka pošta u Velikom Bečkereku nije imala svoju zgradu, da bi 1900. godine, posle dužih rasprava, bilo odlučeno da se na uglu današnje Savezničke i ulice Kralja Petra (zgrada sindikata) izgradi zgrada Pošte.

 

Za izgradnju zgrade određen je rok od samo godinu dana, a država je za potrebe izgradnje izdvojila pozamašnu sumu novca. Već sledeće, 1901. godine, zgrada je useljena pa je pošta Velikog Bečkereka dobila veoma impozantnu zgradu koja je u potpunosti odgovarala potrebama poštanskog saobraćaja.

 

Pošta je u ovoj zgradi bila smeštena sve do polovine prošlog veka, kada se, nakon izgradnje nove zgrade, seli u Pupinovu ulicu.

 

Za portal zrenjaninski.com piše istoričarka Nada Boroš

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz