Društvo

PROTEST ISPRED CENTRA ZA SOCIJALNI RAD: Muškarac nosio žutu traku oko ruke, poput Jevreja u doba nacista!

ZRENJANIN – Zrenjaninac Nenad Kulić protestovao je danas pred zgradom Centra za socijalni rad u Zrenjaninu, noseći žutu traku oko leve ruke, poput Jevreja u nacističkoj Nemačkoj, na kojoj je pisalo „Srbin“.

Nenad Kulić pred Centrom za socijalni rad
Nenad Kulić pred Centrom za socijalni rad

Kulić se na ovakvu vrstu protesta odlučio da bi izrazio nezadovoljstvo zbog toga što mu je, kako tvrdi, odlukom Centra za socijalni rad zabranjeno da viđa dvoipogodišnju ćerku i zato što mu je ograničena sloboda kretanja. To je učinjeno zbog navodnog nasilja u porodici, počinjenog prema supruzi sa kojom vodi brakorazvodnu parnicu pred zrenjaninskim sudom. Njegova supruga je, u međuvremenu, uključena u projekat posvećen žrtvama porodičnog nasilja i bila je radno angažovana u jednoj ovdašnjoj ustanovi kulture. Kada se Kulić, uprkos zabrani prilaska bivšoj životnoj saputnici, pojavio u toj ustanovi, o svemu su obaveštene nadležne institucije, posle čega mu je zabranjeno da ulazi u tu zgradu. Ovakvu odluku Kulić smatra ograničenjem slobode kretanja.

– Odlučio sam se na ovakvu vrstu protesta jer su mi uskraćena sva moguća prava. Centar za socijalni rad je izneo niz neistina na moj račun, tvrdeći da u kući držim na desetina pasa i mačaka, kao i kokoške, da ne održavam higijenu u prostorijama, i da to nije pravo okruženje za moje dete. To su potpune besmislice – ističe Kulić i dodaje da sa suprugom ne živi zajedno od prošle godine.

Po njegovim rečima, dete nije video već šest i po meseci, a supruga je, na njegovo iznenađenje, uključena u projekat posvećen žrtvama nasilja u porodici.

– Ona je u ovaj projekat uključena samo na insistiranje socijalne radnice, bez ikakvih lekarskih uverenja i sudskih papira. Nikakvog nasilja nije bilo, čak ni psovke, zato me je sve ovo i iznenadilo. Državi je, izgleda, sasvim dovoljno da te optuži i tu je kraj. Posle se ne možeš oprati. Svi donose neke svoje sudove i određuju zabrane – napomenuo je Kulić, dodajući da je žutu traku stavio oko ruke zato što ima ograničenu slobodu.

Kulićevi zahtevi su da se promeni odluka o starateljstvu nad detetom i da se promeni socijalna radnica kojoj je poveren ovaj slučaj. On dodaje da će svakodnevno dolaziti pred zgradu Centra za socijalni rad dok mu zahtevi ne budu uslišeni, a danas mu je podršku pružilo i nekoliko prijatelja, koji su protestovali zajedno sa njim.

U Centru za socijalni rad nam je rečeno da im zakon ne dozvoljava da u javnost izlaze sa pojedinačnim slučajevima, uz napomenu da je rad ove ustanove podložan kontroli i da postoje više instance kojima je moguće uputiti žalbu, ukoliko neko smatra da je oštećen na bilo koji način.

Podeli članak
sinovoz
FAM