Društvo

PROTEST ISPRED BIVŠEG LOGORA

ZRENJANIN – Antifašistička akcija Zrenjanin je najavila da će njeni aktivisti u ponedeljak, 8. februara, u 12 časova, organizovati akciju u znak protesta protiv nastavka sudskog procesa za rehabilitaciju kvislinga i fašiste Milana Nedića.

Bivši logor u Cara Dušana
Bivši logor u Cara Dušana

Skup u Zrenjaninu biće se održan u ulici Cara Dušana 149, ispred zgrade bivšeg logora-zatvora, kulturnog spomenika grada Zrenjanina iz Drugog svetskog rata.

„To mesto je u periodu od 1942. do 1944. služilo kao koncentracioni logor, centralni te vrste u Banatu, koji je počeo sa “radom” od avgusta 1941. na početku okupacije. Kroz njega je prošlo više hiljada rodoljuba, od kojih su mnogi pobijeni, a više grupa je deportovano u logore širom Evrope. Zgrada je obeležena spomen pločom“, podsećaju zrenjaninski antifašisti.

Kako je najavljeno, tokom protestne akcije okupljeni će slušati „Ulični radio“, preko kojeg će biti pročitane zvučne poruke: uredbe, depeše, Nedićevi govori…

„Na ovaj način želimo da iskažemo neslaganje i kritiku zbog ove pogubne rehabilitacije, a za koju smatramo da je u službi nacističke ideologije kojom se pokušava manipulisati javnošću i prekraja istorija, a čime se urušava temelj antifašizma i antifašističke borbe kako u Zrenjaninu i Vojvodini, tako i u Srbiji“, ističu u Antifašističkoj akciji.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz