Društvo Vesti Zrenjanin

Prošle godine u Srbiji smrtno stradala 53 radnika

Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, u saradnji sa socijalnim partnerima, skupom u beogradskoj Palati Srbija obeležila je 28. april, Dan bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji.
Obeležavanju Dana bezbednosti i zdravlja na radu prisustvovalo je više od 200 stručnjaka iz ove oblasti, a saopšteni su I zabrinjavajući podaci.

 

-Za nas je Dan bezbednosti i zdravlja na radu istovremeno dan i sreće i tuge. Dan sreće zato što imamo naš datum koji prigodno obeležavamo, a tuge jer je ovo i dan sećanja na sve smrtno stradale radnike u Republici Srbiji i u svetu. U Srbiji, u 2018. godini život su izgubila 53 zaposlena, zbog povreda na radu, a od početka 2019. godine do danas 13 radnika smrtno je stradalo –  naglasila je direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula, ističući da je zajednički cilj svih briga o svakom zaposlenom, kako bi radni vek proveli bez povreda i oštećenja zdravlja.

 

Zaključeno je da se oblast bezbednosti i zdravlja na radu i ubuduće promoviše i razvija, kao i svest o značaju primene preventivnih mera, što će za rezultat imati smanjenje povreda na poslu i bezbednije i zdravije uslove za zaposlene.

 

Dodeljena su i nacionalna priznanja pravnim licima i zasliužnim pojedincima.

Skupu u Beogradu prisustvovao je i Petar Stanić, stručno lice za Bezbednost na radu i protivpožarnu zaštitu Javnog komunalnog i stambenog preduzeća “Ekos” iz Žitišta.

Stanić, koji je osnivač i prvi predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu opštine Žitište i dvostruki laureat nacionalnih priznanja iz te oblasti, bio je i jedini učesnik iz Srednjobanatskog upravnog okruga.

 

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM