Društvo

PROMOCIJA KNJIGA O MILUNKI SAVIĆ I VOJVODI VUKU

ZRENJANIN – U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u okviru izložbe „Srbija pamti“, u četvrtak 23. marta, sa početkom u 19 časova biće održana promocija knjiga „Milunka Savić – vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti“ i „Vojvoda Vuk – ratnička legenda“, čiji autori su istoričari Vidoje Golubović – naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu i predsednik Saveza Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Predrag Pavlović – pukovnik JNA u penziji i dugogodišnji predavač nacionalne i vojne istorije na Vojnoj akademiji u Beogradu, i Novica Pešić – novinar i publicista.

O knjigama će govoriti jedan od autora – dr Vidoje Golubović i Zoran Kolundžija, vlasnik i urednik Izdavačke kuće „Prometej“ iz Novog Sada, pokretač i urednik Edicije SRBIJA 1914–1918  koju objavljuje u saradnji sa Radio-televizijom Srbije (u Ediciji je do sada objavljeno 38 naslova, a u pripremi je još petnaestak).

Knjiga „Milunka Savić – vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti“ na svoj način brani od zaborava ovu srpsku heroinu, koja je bila jedinstvena u međunarodnim razmerama po svom doprinosu odbrani otadžbine u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, od 1912. do 1918. godine.

Knjiga „Vojvoda Vuk – ratnička legenda“ predstavlja biografiju potpukovnika srpske vojske Vojina Popovića (poznatijeg kao vojvoda Vuk), srpskog, odnosno komitskog vojvode, koji je učestvovao u borbama za Makedoniju, u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu kao komandant Dobrovoljačkog odreda na Solunskom frontu.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.