Društvo

Priznanje posle šikaniranja

ZRENJANIN – Nepravdu prema uglednom zrenjaninskom hirurgu dr Petru Petričeviću (69), koji je čitav svoj radni vek obeležio stručnim usavršavanjem i napredovanjem, uspesima i vrhunskim rezultatima na operacionom stolu, dok je istovremeno u matičnoj bolnici u gradu na Begeju bio skrajnut, ispravilo je Društvo lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva.

Dr Petar Petričević
Dr Petar Petričević

Na skupštini krajem prošlog meseca u Novom Sadu, predsednik DLV – SLD profesor dr Dragan Dankuc uručio je dr Petričeviću godišnju nagradu za životno delo. To je prestižno priznanje medicinske struke kolegi koji je odnedavno u penziji, a svoja vrhunska hirurška umeća i dalje pokazuje u nekoliko domaćih bolnica.

– Nisam očekivao nagradu, ali sam verovao da će se jednog dana pojaviti neko stručan i reći: „taj čovek je zaista pratio struku, u vremenu u kome je živeo“. Mnogo sam energije uložio u svoje stručno usavršavanje, a to je za hirurga iz unutrašnjosti veoma teško izvodljivo – kaže Petričević, koji je skoro čitav radni vek proveo u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Dr Đorđe Joanović“, gde je od 1991. bio primarijus na hirurgiji.

Bez iole sarkastičnosti, međutim, iznosi kako veruje da priznanje ne bi stiglo do njega da je „išlo“ preko zrenjaninske bolnice. Smatra da su godinama bukvalno sve činili da mu otežaju rad i omalovažavali njegovo usavršavanje. Ipak je istrajao i satkao impresivnu hiruršku karijeru, koju su više cenili u vrhunskim bolnicama širom Srbije, Evrope i sveta, nego u Zrenjaninu.

Uspeo je Petričević da doktorira i uvrsti se među vodeće srpske kolorektalne hirurge. Bio je naučni saradnik na univerzitetima u Nišu i Novom Sadu. Objavio je 114 naučnih radova, učestvovao u pisanju medicinskih knjiga i udžbenika, postao saradnik i recezent uglednih svetskih naučnih časopisa.

Predavanja je držao širom Evrope, u Japanu, SAD, Boliviji… Uveo je veliki broj procedura u lečenje, predsedavao mnogim kongresima hirurga. Počastvovan je prijemom u članstvo nekoliko udruženja hirurga, između ostalih i Velike Britanije i Irske… Edukaciju iz laparaskopske holecistektomije završio je u Londonu, radio u tamošnjim vodećim bolnicama, pa u Švajcarskoj, Austriji…

U zrenjaninskoj bolnici 1988. Petričević je osnovao odsek gastrointestinalne i kolorektalne hirurgije sa proktologijom, čiji je šef bio do 2005. kada je ukinut bez ikakvog objašnjenja. Prethodno je sve češće bio u sukobu sa upravom bolnice i delom sujetinih kolega, koji su mu otvoreno zavideli na međunarodnoj karijeri. Čak su mu podmetali neistine, a nikako nisu mogli da oproste što je progovorio o greškama nekih hirurga. Za jednog je izneo i dokazao da je bespotrebno obavio intervenciju na pacijentu, ali nadležni se nisu bavili time, već da li je dr Petričević radio savesno… Svoju nevinost morao je da dokaže na sudu. Društvo lekara Vojvodine sada mu se nagradom odužilo za sve što je učinio u profesionalnoj karijeri.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.