Društvo YSLAJDER

PRIVATNI VRTIĆI U ZRENJANINU – IMA LI IH I KOLIKO

upis u vrtiće

ZRENJANIN – Da li u Zrenjaninu ima privatnih vrtića, pitala nas je naša čitateljka. Eto vam predlog za temu, dodala je. Evo odgovora.

 

predškolska vrtić

 

Za razliku od Beograda, u kojem ima više od 50 privatnih vrtića, i Novog Sada, koji ne zaostaje mnogo za glavnim gradom, u Zrenjaninu već godinama radi samo jedan privatni vrtić.

 

Reč je o Predškolskoj ustanovi „Pinokio“ koja ima sve neophodne akreditacije kod nadležnih organa, a u Zrenjaninu radi već 20 godina – od 1997. godine.

 

Istina, postoji još nešto što bi moglo biti slično privatnom vrtiću – zove se studio „Vini pu“, ali kad je registrovan kao studio očigledno ne može ili ne želi akreditacije.

 

Šta je razlog što se za 20 godina u Zrenjaninu, gradu sa više od 100 hiljada stanovnika, otvorio samo jedan privatni vrtić?

 

Moguće je da je jedan od razloga što zrenjaninska Predškolska ustanova skoro da nema problema sa smeštajem mališana u vrtićima. Kapaciteti 19 vrtića u gradu dovoljni su da prime nešto više od 2.000 mališana, koliko se svake godine i prijavi za boravak. Nema problema sa kapacitetima, jedino se baš ne može udovoljiti svakoj želji roditelja da im dete bude smešteno u određenom vrtiću.

 

Ono što roditelje i dalje opredeljuje za smeštaj u državnim vrtićima, iako mnogi nisu zadovoljni ni opremom, a ni poprilično velikim grupama, svakako je cena.

 

Pun iznos boravka mališana ne plaća verovatno niko, jer se boravak regresira prema određenim skalama. Takođe, postoje olakšice za više dece ili za mališane čija je porodica u socijalnoj potrebi.

 

U privatnim vrtićima toga nema. Kako nema listi čekanja i gužvi, pa samim tim ni većih nezadovoljstava, Zrenjanin ne subvencioniše boravak mališana u privatnim vrtićima kao što je to slučaj u Beogradu i Novom Sadu.

 

Mesečni boravak u privatnom vrtiću sa svim pripadajućim sadržajima košta 120 evra.

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM